Intreruperile de apa din mun Bacau

Multiplele sistari ale apei potabile in mun Bacau sunt determinate si de urmatoarele probleme existente la CRAB. Primaria trebuie sa ia masuri rapide, prin urmarile directe avute asupra populatiei, Municipiul Bacau fiind actionar majoritar la CRAB.

Mare majoritate a vanelor de pe conductele principale de transport cu D500 mm si D400 nu mai inchid bine (defecte). Ele au o vechime medie de cate 40 de ani sau mai mult. Acest lucru face imposibila in cazul unor lucrari izolarea tronsonului cu problema sau aflat in lucru pt a avea consecinte minime asupra locuitorilor din mun Bacau . Deci nefunctionand decat cateva pe ici colo, CRAB pt a putea face interventiile pe aceste magistrale este nevoita sa sisteze apa in aproape tot mun Bacau pt ca nu poate izola zona cat mai punctual.

Cand apare o defectiune pe conducta de aductiunea de la Poiana Uzului imediat alimentarea cu apa a Bacaului este grav afectata. CRAB nu a facut nici un plan de diminuarea efectelor in asemenea situatii de criza . CRAB detine puturi aflate in conservare (abandonate) fronturi de captare in Gheraiesti care ar putea fi repuse si a suplini cu debite de apa pt scurt timp necesarul de apa. Tot statistic CRAB stie ca de la an la an consumul de apa al orasului Bacau este in scadere din motive economice si sociale.

Starea retelei de transport si distributie a apei din Bacau afecteaza calitatea apei cat si canditatea acesteia. In cazul unor avarii pe conducta de aductiune de la Poiana Uzului apar probleme imediate si datorita faptului ca piederile de apa din reteaua municipiului Bacau sunt enorme adica 50 % din apa circulata prin retele conform datelor statistice CRAB. Deci conductele sunt un fel de ciur. Aceasta apa in loc sa fie consumat in astfel de situatii de criza de catre populatie este pierduta din rezervoare si se infiltreaza in pamant sau se pierde direct in colectoarele de canalizare.

Florin Petrea