La pas prin piete, domnilor

Dupa parerea mea, cred ca noua lege care, cica, reglementeaza activitatea din piete, e un soi de frectie la piciorul de lemn al mesei bunicii.

Inteleg, pe undeva, disperarea alora de la Bucuresti, care vor sa incaseze cât mai mult din impozite si taxe, dar in niciun caz nu va putea sa o faca de la bietii tarani care vin sa vânda in piata. Mai bine ar face sa se trezeasca din lentoare cu totii si sa parcurga la pas Piata Centrala care e plina de hoti si de…coruptie, incepând de la ala mare, pâna la cel mai mic.

Practic, sunt protejati comerciantii, mai ales aia mai colorati, in vreme ce pe producatori ii alunga, vezi Doamne, ca nu au actele in regula. O fi seful pietelor cumatrul lui Stavarache (s-au tesut destule povesti pe seama asta), dar asta chiar nu ma intereseaza prea mult, sa fie toate in regula in piete. Bine ca pe tarani i-a pus sa faca tot felul de acte, sa indeplineasca tot mai multe formalitati, iar pe samsari, ca nu sunt simpli comercianti, ii lasa sa faca ce vor.

Ei stabilesc preturile in piete, iar daca unul face iures, imediat ii dau peste bot. Ca sa nu va mai spun ca nu am vazut pe cineva sa le controleze cântarele, or mai fi calibrate sau nu, si mai ales de când.

Nici ANAF-ul nu calca in piete, desi ar trebui, pentru ca nimeni, dar absolut niciun comerciant nu elibereaza bon fiscal. Nici nu stiu daca au case de marcat.

Mitica Amariei