Sta lumea la coada la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău -cabinet Oncologie..Un singur medic devotat meseriei-Dr. Vasiliu N. si cu suflet doua asistente inimoase si rabdatoare .. ! Si multi pacienti..nervosi, stresati, disperati,blazati , fara de speranta si resemnati.. !Oameni, ganduri pesimiste , asteptare grea si ucigatoare..Sperante , tristete , durere fizica si lacrimi.. Zilnic se elibereaza 10 bonuri pentru consultatii..Atat ! Noroc ca , doctorul mai are inima ..

Ce este mai interesant e modul de obtinere al bonurilor .. Nu mai este valabila programarea on line sau telefonica.(o, tempora .. ).. Trebuie sa te scoli la ora 03-04. dimineata si in fata cladirii inchise sa te treci intr-o lista intocmita adhoc de pacienti de toate bolile atinsi..Liste separate pentru oncologie si..diabet..cele mai cautate..specialitati.. !In jurul orei 06.30 .. agentii de paza deschid usile institutiei spitalicesti si permit patrunderea in interior.. la ghiseu.de programari. .. Comenzi scurte si rapide , militaroase..

-“Cate unul in sir dupa lista .!” Cei de la diabet merg direct la cabinet.. Apoi iei bonul dat i de asistente blazate si nervoase si ..usurat la suflet mergi la cabinetul oncologic ..Programul medicului incepe la ora 08.. asistentele vin pe la 7.30..Dai hartiile si spui ca vrei doar o reteta pentru un medicament oncologic pe care il iei toata viata .. Nu ai nevoie de consult de specialitate.. ! Prompt asistentele te rezolva .. Cand ai reteta in mana si pleci e trecut de ora 09.Doar pentru o reteta …

Mergi la farmacie si gata .. ! Iei hapul sa nu mori .. La 3 luni povestea se repeta .. ! Doamne ce chin si bataie de joc .. vorbesc de sistem .!.. Oare medicul de familie care ma are in evidenta ca bolnav de cancer, de ce nu poate elibera o reteta pentru procurarea unui medicament vital , luat pana la moarte .. ? De ce atata birocratie.. ??! Oare , in rai de-o fi sa ajungem.. se sta la coada la bonuri de ordine… ??! Ce o fi in iad nici nu vreau sa ma gandesc .. il vad aici , in tara mea , in orasul meu ,la trei luni odata !

Nicu Chiriac