Lectie de la Noaptea Muzeelor

Scriu acest mesaj cu o oarecare jena: va spun sincer ca nu am fost pâna acum la vreun muzeu din Bacau, m-am luat cu altceva, am amânat, am zis uneori ca le stiu pe toate. Sâmbata trecuta, am citit in presa despre initiativa de se organiza o Noapte a muzeelor, toate muzeele si casele memoriale urmau sa fie deschise pâna noaptea târziu, iar oferta mi s-a parut foarte interesanta.

Nici nu m-am gândit vreodata ca poti vedea, ca se afla atât de multe lucruri interesante in Bacau. Mi-am luat copiii, am doi mai maricei, si am pornit prin toate muzeele. Am intrat la Muzeul de Istorie, unde am vazut lucruri extraordinare la Sectia de Etnografie, un domn ne-a introdus in lumea satului românesc, ne-a aratat portul si obiceiuri de mult disparute, copiii au ramas fascinanti de exponatele de la Arheologie, de munca arheologilor, imi pare rau ca nu am mai prins spectacolul fanfarei.

Cel mai mult ne-am bucurat la Muzeul de Stiintele Naturii, am vazut mai multe expozitii, iar ei s-au fotografiat cu un exponat si au trimis pozele pe internet. Ultimul obiectiv a fost Observatorul, de unde am plecat extaziati.

Dupa patru ore de „calatorie”, am ajuns acasa extenuati, dar fericiti. De ce nu ne-am dus pâna acum? Nu pot sa-mi raspund, insa am promis, toti, ca vom merge si la celelalte muzee. Vreau sa merg neaparat la Muzeul de Arta si la casa lui Bacovia. Multe lucruri sunt lânga noi si trecem nepasatori pe lânga ele. Nu-mi permit sa dau sfaturi, insa cred ca toti elevii ar trebui sa intre macar o data in muzeele noastre. Au ce vedea, au ce invata.

Ionel Pascu