Ca băcăuan, am fost elev şi al Şcolii elementare nr. 1, prestigioasă instituţie de învăţământ situată, pe atunci, în perimetrul de azi dintre str. 9 Mai şi ruina fostului Teatru de Animaţie. Peste ani, matur fiind, n-am putut suporta să aflu că se luase hotărârea demolării clădirii şcolii mele! În disperare de cauză, am iniţiat o campanie de strângere de semnături spre a bloca „iniţiativa” aceea. Propuneam, în susţinerea campaniei, transformarea clădirii de patrimoniu într-un muzeu al învăţământului băcăuan. Cele peste cinci mii de semnături s-au dovedit „insuficiente” şi planul diabolic şi-a urmat… cursul!
Astăzi, jumătatea dinspre est a „maidanului” e invadată de bălării şi de maşinile celor care au treabă în special prin Piaţa Mare. „Peisajul” te indispune! Noroc însă că în cealaltă jumătate fiinţează spre bucuria concitadinilor noştri Parcul Catedralei şi, de curând, ansamblul statuar „România Biruitoare”. Dovezi că „nasc oameni” şi în Bacău.
Nu e firească atunci dorinţa ca şi jumătatea „în suferinţă” a maidanului să completeze „sfera”, dovedind dragostea pentru frumos a adevăraţilor băcăuani, cei care iau în serios sentimentul numit „patriotism local”? Titlul ales nu face neapărat trimitere la un roman de succes apărut între cele două războaie mondiale sub semnătura lui G.M. Zamfirescu!
Constantin Juncu