Munca sub înaltă tensiune

În urmă cu puțin timp, am asistat la lucrarea de întreținere a liniei de înaltă tensiune (LEA 220-400 kW) Poiana Sărată. Deși am fost de mai multe ori până acum prin diferite locuri, nu am înțeles niciodată cum funcționează mecanismul și ce se întâmplă cu adevărat în vârful unui stâlp.

Electricienii de la Compania Națională Transelectrica SA și SMART SA munceau de zor la schimbarea izolatorilor și a balizelelor stâlpului. Ceea ce m-a mirat a fost că deși era sâmbătă, tot se muncea și chiar cu spor. Cât despre izolatori și balize, ei bine, acestea sunt fabricate din materiale precum sticla (izolatorii) sau plasticul (balizele) și au nevoie de întreținere constantă pentru a nu se produce avarii în rețeaua națională de transport al energiei electrice.

Ca un mic apropo. Până și în weekend se muncește pentru bunăstarea populației. Vedeți voi ?! În orice caz, am asistat ceva timp la lucrare, timp în care am văzut la treabă tot echipamentul logistic. Materialele, mașinile, uneltele ș.a.m.d. Am rămas oarecum impresionat dar totodată am apreciat enorm munca acestor oameni.

Dan Bitire