Dacă pe la 1850, singura taxă existentă era cea către rege, astăzi suntem supuși unor sute de taxe. Un renumit economist a spus chiar lucrurilor pe nume și a afirmat că statul ne ia 70% din venituri, punând la îndoială moralitatea acestui lucru. Dacă singurul mod de a reduce deficitul este impunerea de noi taxe și mărirea unora deja existente, unei populații în scădere, la un moment dat nu va mai fi suportabil și sustenabil. Statul muncește cot la cot cu noi? Ne plătește întreținerea mașinii sau când se strică ceva? Contribuie la întreținerea locuinței? Are vreun merit când doi tineri se căsătoresc? Etc. NU!
T.V.A., taxele pe muncă (C.A.S., C.A.S.S., impozit pe venit), taxele locale: impozit auto, taxă de parcare, taxă pe locuință, pământul de sub bloc, taxe pe terenuri și alte bunuri (tractoare, motoare, bărci etc.), impozit pe venituri din drepturi de autor, impozit pe venituri din cedarea folosinței bunurilor, accize la tutun, alcool, combustibili, taxă pe zahăr, taxa pe stâlp, certificatele verzi, impozitarea cu 10% a veniturilor din dobânzi bancare, cu 40% a veniturilor din jocuri de noroc și, după depășirea a 6, 12 sau 24 de salarii, obligativitatea plății CAS și CASS chiar și pentru angajați, obligativitatea de a avea un salariat la firme, taxe pe buletin, pașaport, permis, taxe notariale, taxe la vânzare-cumpărare imobiliare, taxe sindicale, taxe consulare, taxa de căsătorie, taxa de parcare rezidențială, precum și amenzile primite, care se varsă tot la buget: de circulație, de tulburarea ordinii și liniștii publice, de parcare, pentru firme etc. În plus, mai sunt taxe de condominiu, de gunoi, facturi la apă, curent, gaze, diverse revizii periodice. La cei cu mașini, pe lângă impozit, mai sunt ITP, RCA, Rovinieta, diferite taxe de pod, asigurare, Asigurarea locuinței (PAD), combustibili, reparații. Eventual, taxe datorate bisericii. Diferite abonamente la TV, telefonie, internet etc.
După plata tuturor acestora, plus cheltuieli neprevăzute, teoretic, ar trebui să mai și mâncăm, să ne îmbrăcăm, eventual să creștem unul sau mai mulți copii, eventual să plătești o rată la o locuință, să dedici o sumă culturii (o carte, un spectacol etc.), eventual să ai o vacanță pe an, cheltuieli cu sănătatea (medicamente etc.). Toate acestea din ce? Din 500 de euro net pe lună… Cât este salariul minim în România? STATUL ne jefuiește prin cea mai mare inflație din UE (de 3 ori mai mare decât în Bulgaria: 1,8% vs 5,4%) din ultimii doi ani (cu un maxim de 17%) și permite băncilor să jefuiască și ele bugetele românilor prin practicarea unor dobânzi triple la împrumuturi față de restul Europei.
Ioja Gabriel