Natura distrusa de nepasare

De Rusalii, sarbatoare fiind, ne-am hotarât sa mergem la câteva manastiri din judetul Bacau, pe cele din Neamt si Suceava le-am vazut in anii trecuti. Am consultat un ghid si ne-am hotarât ca prin jurul orasului Buhusi avem ce vedea.

Ne-am dus la Orbic, insa nu prea mai mare lucru, doar niste ruine, asa ca am luat-o spre manastirile Ciolpani si Runcu, pe un drum destul de bun, pe o portiune din oras, spre iesire la manastiri, se asfalteaza. Frumoase locuri, doua manastiri cu istorii interesante, refacute dupa revolutie, una pentru calugari, iar alta pentru calugarite.

Sunt informatii complete Google, de aceea nu ma opresc asupra lor. Ce m-a uimit si mi-a stricat ziua a fost imaginea de la iesirea din Buhusi, pe DJ156H, la capatul strazii Al. I. Cuza: pe stânga este o mare groapa de gunoi, care se intinde de la ultima casa si pâna la padure.

Resturi de tot felul, de la constructii, de prin curti, din grajduri, gramezi, gramezi, pâna la sosea. N-am vazut pe nicaieri pe unde am fost asa ceva. Execrabil, de neimaginat. Orasul nu are o rampa, o groapa amenajate pentru gunoiul menajer?

Este dezolant, urât, mai ales ca pe acolo trec, la sarbatori, zeci si sute de masini cu turisti, altii in pelerinaj, in zona este si un hotel. Halal gospodarire, halal administratie. Pacat, mare pacat de frumusetile naturale, de frumusetile de la cele doua lacasuri de cult. S-au schimbat primarii (sau nu?), poate ca prima decizie ar fi sa-i redea acelui loc, orasului, zonei turistice frumusetea de altadata dar si igiena necesara.

Dinu Patrascu, Bacau