Ne-a venit mintea la cap?

Noile miscari de pe scena politica româneasca vor simplifica, cred, decizia electoratului. Im amintesc ca, in primii ani dupa revolutie, in tara se formasera peste 50 de partide, de nu mai stia lumea pe cine sa voteze. Erau partide de familie, de scara de bloc, de cartier, regionale, etnice, unele se revendicau din dreapta istorica, altele din stânga tot istorica, erau verzi, albastre, rosii etc.

Dupa un sfert de veac observ o oarecare clarificare, stânga s-a coagulat in jurul PSD, acum si dreapta face eforturi pentru formarea unui singur partid, PNL si PDL fiind la un pas de fuziune si, cert, vor veni alaturi si celelalte partide mai mici.

E o decizie sanatoasa, cum se intâmpla de multi ani in SUA, in Anglia, chiar si in Germania, unde se bat doua mari blocuri pentru câstigarea electoratului. Si ar mai fi un avantaj: se vor cheltui mai putini bani pentru organizarea alegerilor si functionarea acestor partide. Poate, in sfârsit, se va ajunge la un parlament mai mic, in teritoriu s-ar simplifica administratia, rotatia la conducere, ar fi o mai mare stabilitate in functionarea institutiilor statului.

A venit timpul sa dam dovada de maturitate, sa respectam legile si Constitutia, pentru a fi mai clar consider ca nu-si mai au rostul partidele formate pe criterii etnice sau regionale, interesele cetatenilor din aceste etnii fiind garantate de Constitutie.

Observ insa ca tot nu invatam din greseli: coagularea dreptei nu se face, in esenta, din motive doctrinare, ci pentru a lupta impotriva stângii, a unor persoane. Oricum, bine ca s-a pornit. Sper ca ma voi duce la vot si voi vedea pe buletin doar doua casute. Le-ar fi si parintilor mei mai usor, nu ar mai avea nevoie de “translator”.

Sebastian Tomescu