Noi cu stânga, ei cu dreapta

M-am uitat astazi (n.r. ieri, luni) pe la ora 14, pe site-rile unor ziare si partide, când dl Antonescu urma sa-si prezinte demisia din functia de presedinte al PNL.

M-a interesat cum s-a votat in Europa, care partid va avea majoritatea pentru a propune presedintele Comisiei Europene, asa este acolo, cine are majoritatea da presedintele, nu-i ca la noi. Pe vreme de criza, pe fondul tensiunilor generate de ura, de rasism chiar, dreapta, dreapta extremista este posibil sa faca legea, legile. PPE sau PSD?

Din Ungaria, Anglia, Franta, Damenarca, Austria, Italia, chiar Bulgaria, unde conservatorii au batut tot, dreapta are peste 130 de eurodeputati.

Europa este intr-o confuzie totala, au fost lasate pe dinafara ideile, valorile, sentimentele europene, cele care au stat la baza formarii UE si s-a promovat discriminarea, ura fata de cetatenii din tarile mai slab dezvoltate (vezi Anglia), polarizarea, reducerea subventiilor si a fondurilor alocate pentru acoperirea unor nevoi sociale in tari ca Bulgaria, România sau tarile estice.

Franta si Germania isi aroga dreptul de mari puteri economice si militare, Anglia doreste sa se retraga din UE, in Spania, Italia si Scotia iau amploare miscarile separatiste, in estul Uniunii granitele sunt in pericol (a se vedea Ucraina). Urmatorii patru ani vor fi capitali pentru destinul UE. Noi am votat cu stânga. Ma gândesc cu ingrijorare la vremea când si la noi se va iti un extremism de dreapta, ca de stânga am avut.

Pâna la urma Crin Antonescu si-a dat demisia din functia de presedinte, nu inainte de a recomanda ca europarlamentarii PNL sa se afilieze la PPE. La dreapta europeana. Este frumoasa politica, abia astept sa inceapa alte alegeri.

consilier Petre Barbalata