Parcarea mea, masina mea …

Asa cum am aflat recent din presa locala, in curand orasul nostru va avea un regulament de utilizare a parcarilor din vecinatatea locuintelor. Initial m-am bucurat. Dupa ce l-am citit cu atentie, m-am infuriat. Si uite de ce:

Pe strada mea sunt 54 locuri de parcare, iar masini ale proprietarilor sunt cel putin dublu. In dreptul scarii mele, la o repartitie proportionala a locurilor de parcare, ar reveni cam 5 locuri. Dar noi avem 9 masini cu drept la un loc de parcare ! Sa zicem ca participam la licitatie, unii vecini mai hotarati vor castiga si vor ocupa cele 5 locuri (iar ceilalti se vor uita chioris la ei tot anul). Ce fac cu masinile lor, cei care nu au castigat un loc de parcare? Primaria ii trimite sa stea pe unul din cele 10% locuri libere, pe care le va aloca pe fiecare strada, in masura posibilitatilor. Si daca cererea de locuri este mai mare decat oferta, mai exista posibilitati ?! Chiar, cat inseamna 10% din 54 locuri? Vreo 5? Pai daca cei 4 vecini de pe scara mea, care n-au mai prins loc de parcare, isi vor duce masinile pe cele 4 locuri fara taxa, ceilalti locatari de la celelalte scari (notati: 13 blocuri cu cate 3 scari), aflati in aceeasi situatie, se vor bate pe ultimul loc liber?!

Ma gandesc acum la o seara de vara linistita, cand vin in concediu copiii, sa-si viziteze parintii. Sau vine in vizita la mine o prietena. Unde sa-si parcheze masina, cand toate locurile sunt alocate unor proprietari care te reclama imediat ca le-ai luat locul?! Mai este o seara linistita?

Acum incerc sa-mi imaginez primele zile de la punerea in aplicare a Regulamentului de parcare din orasul nostru. La ora 16 ajung acasa, gasesc locul ocupat de cineva si sun la Politia locala. Ghinion, linia este ocupata, caci alti 50 de oameni suna pentru aceeasi problema.

Cand in sfarsit, dupa o bucata buna de timp, imi va raspunde cineva, voi primi asigurari ca o masina a Politiei Municipale se va prezenta imediat. Ce inseamna “imediat”? Vreo cateva ore, in cel mai fericit caz, caci solicitarile sunt multiple! Iar eu ce fac in acest timp? Imi parchez masina unde gasesc un loc liber si stau cu ochii pe geam, sa vad daca vine “indreptatitul” sa ocupe acel loc, ca sa cobor repede sa-l eliberez. Ca nu de alta, dar ma pot trezi ca platesc eu amenda, inainte de a plati cel ce mi-a ocupat locul.

Ma mai gandeam la salariatii din institutiile publice, care vin cu masina la serviciu si au ghinionul sa lucreze intr-o zona cu blocuri in preajma. Probabil ca isi vor parca masinile in locurile pentru care unii locatari din vecinatate platesc taxa. OK, pana la ora 16 este spatiu public si liber. Dar la ora 16 trebuie sa se grabeasca sa-l elibereze. Ce te faci daca omul mai are de lucrat, inca vreo 2 ore? Va cobora sa-si mute masina? Unde? Sau ii va spune sefului ” Ma scuzati, dar nu mai pot sta peste program, ca nu mai am loc de parcare!” …

Si in final, pentru ce voi da anual minim 120 lei (sau cine stie cat, ca doar va fi licitatie cu strigare!) ? Ce imi ofera Primaria pentru locul meu de parcare? O simpla garantie ca il gasesc liber?! Foarte discutabil !… Macar sa fi vazut un proiect serios de organizare a unor parcari supra(sub)terane etajate, in principalele cartiere, sa inteleg de ce are nevoie de acesti bani de la mine, bani pentru care nu a facut si nu va face nimic!

Aplicarea acestui regulament va semana cu jocul acela pentru copiii de gradinita, cu scaunele libere si prichindeii care se grabesc sa le ocupe, la un semnal. Intotdeauna va ramane cineva pe dinafara, care va plati amenda. De ce eu, cetateanul corect platitor de impozite? As fi inteles un asemenea regulament, daca ar fi fost suficiente locuri de parcare pentru toata lumea, iar taxa sa fie pentru cei care vor sa aiba masina la scara. Din pacate, lucrurile nu stau asa.

Domnule primar, ce alte taxe veti mai inventa ? Poate una pe votul acordat?! Sa stiu, sa ma feresc din timp macar de-aceea…

Cristina D.