Pe “optionalele” din gradinita de ce nu se da chitanta?

Sunt mama unui copil de gradinita si, in asa-zisul sistem de invatamânt GRATUIT, trebuie sa cotizez luna de luna cel putin 40 de lei pentru “optionale” – adica acele ore de dans, engleza sau teatru, tinute de invatatori inafara programei.

Nu mai spun de costurile cu alt teatru adus in gradinita (5 lei), reviste, carti, DVD-uri (câte 10 -15 lei/bucata), bagate pe gât la doua saptamâni. Revin la “optionale” pentru care esti aproape fortat sa “optezi”.

Unu la mâna, daca nu le alegi, copilul se va simti marginalizat, dar va sta si degeaba o ora, singur in clasa sau intr-o alta clasa, cât se desfasoara ora optionala. In al doilea rând, unele doamne educatoare s-au gândit sa nu-si mai bata capul cu copiii sa-i invete dansurile pentru serbarea de sfârsit de an atât timp cât se tine ora de dans platita.

Prin urmare, copiii care nu fac ora de dans nu invata dansurile pentru serbare!!! In fine, sa spunem ca sunt mofturi si cine vrea trebuie sa plateasca. Si oricum, pentru copii sunt utile si distractive. Insa, ma intreb de ce pentru acesti bani dati doamnei educatoare noi, parintii, nu primim o chitanta? Sau macar sa se dea o chitanta colectiva, sa stim si noi ca totu-i legal, ca acele invatatoare platesc impozit pe ce incaseaza, ca noi toti.

Va dati seama ce sume le intra in buzunar daca o optionala costa circa 20 de lei/luna si o grupa are in jur de 20 de copii? In acelasi timp, Inspectoratul Scolar sau conducerea scolii negociaza acest pret sau accepta orice tarif ca doar nu dau bani din bugetul lor?

Cristina Bulai