In România se intâmpla lucruri bizare, te minunezi cum aproape fiecare lege este mai intâi interpretata (in interes propriu) si apoi aplicata. Sa luam exemplul legii prin care toti bacauanii si-au cumparat apartamentele dupa 1990.
In rate, cu banii jos, cum a putut fiecare. Au incheiat contractul fara nicio observatie, devenind proprietari cu acte in regula, cu tot ce presupune o locuinta situata intr-un bloc, unde toate utilitatile sunt comune, insa când se defecteaza o teava, proprietarul reclama interventia (gratis) a CRAB, CET etc.
Atunci nu mai este proprietar, cum nu recunoaste ca este proprietar si pe exteriorul cladirii, de parca ar fi suspendata. Exemplul clasic este blocul din fata magazinului Luceafarul, a inceput sa cada tencuiala, blocuri mari de zidarie, este pusa in pericol viata trecatorilor, insa proprietarul (proprietarii) nici nu vor sa auda de obligatia de a repara fatada, pur si simplu nu mai recunosc contractul incheiat.
Ei au cumparat doar interiorul! Este o lege, una foarte clara cu privire la obligatia detinatorilor de imobile, dar cine sa o aplice? Administratia locala, in loc sa aplice legea, trimite pompierii sa repare, sa indeparteze pericolul, in loc sa amendeze si sa oblige posesorii de apartamente sa repare. Si fenomenul se extinde.
Aceeasi situatie este la blocul turn din fata Garii, de ceva timp, a inceput sa cada tencuiala de pe fatada de la copertina. Acolo este si mai complicat, la parter sunt magazine, doar la etaje sunt apartamente.
Cine trebuie sa repare? Pâna se hotaraste cineva cine raspunde, pot muri oameni, deoarece nu s-a imprejmuit, nu exista panouri de avertizare. Zidaria cade de la un capat la altul si cum la noi se iau masuri doar dupa ce se produce o tragedie, ar fi bine ca trecatorii sa se fereasca când circula pe trotuarul din fata blocului cu pricina.
Atentie, cad pietre!
Georgel Iosub