Usturoiul românesc se vinde cu 40 de lei kilogramul in Piata Centrala! Mi-am zis ca nu am auzit bine atunci când vânzatoarea mi-a spus pretul. Femeia care are taraba in dreptul halei de lactate, spune ca usturoiul ei este la mare cautare si ca a avut clienti si la pretul exorbitant de 40 de lei. Am incercat o negociere, dar femeia nu a cedat.
Am facut un tur al pietei in cautarea de noi oferte, insa, pe tarabe, am gasit doar usturoi “chinezesc”, la pretul de 12 – 14 lei kilogramul. Sincera sa fiu, cautam un kilogram de usturoi românesc ca sa pun un strat la tara, sa am satisfactia ca mânânc un produs bio. Nu vreau sa par ipocrita si sa spun ca manânc doar mâncare sanatoasa, insa, cred ca sunteti de acord cu mine ca la capitolul usturoi, produsele din import au un gust ciudat, din cauza tratamentelor la care sunt supuse ca sa reziste. Dezamagita de oferta comerciantilor, dau sa ies din Piata Centrala, când, descopar la o taraba usturoi românesc la pretul de 25 de lei.
Am incercat si aici sa negociez, insa, vânzatorul a fost ferm. Am cumparat cu 25 de lei 1 kg de usturoi (scump totusi, trebuie sa recunosc), insa, mi-a ramas gândul la femeia care cerea 40 de lei/kg. Si facând o comparatie intre carne si usturoiul autohton, am parasit piata usor ingrijorata de evolutia preturilor. Ce-i drept, ambele merg tare bine impreuna, insa, cred ca e bine sa pastram o limita in toate. Chiar si atunci când vine vorba de usturoi. Si aici ma refer la pretul exagerat cerut de comercianti.
Adriana Parfene