Să fim mai responsabili. Și mai educați!

Știu, o să-mi spuneți să nu creez panică. Să nu jignesc și să nu dau în cei care au uitat de cei 7 ani de acasă. Dar, totuși!
Zilele acestea eram la un supermarket cunoscut. Alături de mine, doi concitadini veniți din Italia. I-am recunoscut după accent. Știți ce a spus el (că ea părea un pic mai civilizată): „Să vezi dacă mă fac că tușesc oleacă, cum se dau toți din jur de lângă noi!”. Și s-a făcut că tușește. Așa, între oameni, fără pic de respect și bun simț. Un astfel de om oare cum trebuie catalogat? Dacă aveam și ajutorul celor de lângă mine (care, apropo, s-au uitat doar cu dispreț spre personaj și și-au văzut mai departe de cumpărături), îl linșam. Și chemam și poliția. Dar cum să îl amendezi? Pentru ce? Pentru că e needucat?
Tot zilele acestea am călătorit cu autobuzul. A urcat și o persoană… nu că murdară, pur și simplu jegoasă. Mirosea de la distanță, punea mâna peste tot, pentru el apa și săpunul clar îi erau străine. Ce e de făcut și în astfel de cazuri? Operatorul de transport trebuie să îi asigure și lui călătoria, nu? Șoferul nu are pârghii legale să ia măsuri. Dacă îl dădea jos, putea fi amendat pentru îngrădirea unui drept de cetățean. Dar noi, ceilalți, călătorii, ce vină aveam?
Nu mai spun de cei care scuipă pur și simplu pe jos, strănută în public fără a pune măcar mâna la gură sau cei care merg la toalete publice și nu se spală pe mâini (unii nu trag nici apa după ei!).
Sau de cei care au venit acasă, din Italia, și, în loc să intre în autoizolare, se plimbă nestingheriți pe străzi sau, dacă sunt la sate, pe ulițele copilăriei. Nu trebuiau să respecte oare anumite reguli? Acum, hai, nu ai nimic, nu te doare nici măcar capul, dar dacă tot e o stare generală de grijă privind acest coronavirus, nu mai bine ar fi să nu se creadă că au venit așa… ca în vacanță?
Vă dați seama în ce situații ne punem cu toții pentru că sunt de-alde ăștia, nu generalizez, certați cu igiena și nu au nici cel mai mic respect față de cei de lângă ei? Degeaba se iau măsuri, degeaba se închid școli, se spală și igienizează autobuzele la capăt de linie, se dezinfectează coșurile de cumpărături și mânerele de la uși, dacă nu suntem cu toții mai responsabili. Și mai educați!

Petre Constantin