Să nu ne mai mire de ce ne dispar lalelele din oraș

Vă sun pentru că sunt foarte intrigat și chiar trebuie să facem ceva pentru a mai civiliza oamenii. Ce mi s-a întâmplat concret: eram vineri seara prin oraș, la o plimbare cu soția. Nu mai vorbesc de starea precară în care e municipiul nostru, săracu’ de el, de mizeria de peste tot, de bălți, praf, șantiere uitate, hoteluri în paragină chiar în buricul târgului. Astea sunt văzute de toată lumea!

De curând, orașul nostru, dragul de el, s-a colorat puțin prin centru de lalele. Colorate, vii, frumoase. Au rezistat și zăpezii de aprilie, au renăscut din înghețul nopții și se încăpățânează să ne bucure privirile zi de zi. Într-o astfel de zi, vineri, repet, am văzut printre aceste lalele, în rondul din Piața Florescu, un neica nimeni, un neavenit, un necivilizat, nici nu știu cum să îi mai spun, care le rupea fără milă, bucată cu bucată, cred că avea vreo 15 fire smulse în mână, și se mai și lauda în gura mare de isprava lui. Ce m-a deranjat e faptul că deși prin zonă mai treceau băcăuani, nimeni, dar absolut nimeni nu s-a luat de el, nu i-a spus nimic, nu l-a apostrofat să termine cu nebunia lui.

M-am luat eu. Chiar l-am amenințat că dau telefon la Poliție (chiar, oare unde era patrula de Poliție la acea oră, în jur de 18.30 vineri seara, că prin centru nu era picior de agent de ordine, nici de polițist, nici de jandarm!).

Nu i-a păsat, normal, deși mai aveam puțin și îl luam și de gulerul hainei mizerabile de pe el ca să-l scot dintre flori. Omul era în lumea lui. Unde ne este spiritul civic? Gestul meu a oprit vreo trei bărbați în loc, dar niciunul nu s-a sinchisit să mi se solidarizeze. Eu vorbeam cu netotul, ei doar aprobau ce fac și atât. Poate dacă mă mai ajuta cineva, mi se mai alătura vreunul, reușeam să mai salvez câteva lalele. Mi-era să nu fie și violent, mai ales că era și soția lângă mine, așa că, din păcate, am fost nevoit să mă resemnez și eu și să las totul baltă, deși mi-era ciudă că nu am altă soluție.

Așadar, să nu ne mai mire unde ne dispar lalelele? Și de ce devenim un oraș din ce în ce mai murdar și trist. Ăștia suntem, din nefericire!

Cosmin Nădelea

PS: Această sesizare a fost semnalată pe telefonul redacției 0749.258.814