Sa varuim si oamenii!

Am fost deunazi cu treburi la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Am traversat curtea acestuia dinspre birouri spre Unitatea de Primiri Urgente si am vazut schimbari care mi-au placut. Recunosc ca nu am mai fost de mult timp la unitatea spitaliceasca, insa, am tot auzit de schimbarile care s-au produs pe acolo.

Evident, vestea care s-a raspândit cel mai repede prin oras a fost aceea ca nu mai poti sa intri in spital când vrei si mai ales pe unde vrei. Va spun drept ca este frustrant sa nu poti intra in spital, sa fii cardiac si sa nu ai voie sa urci cu liftul pâna la cardiologie pentru ca nu esti imbracat in pajama, sa nu ai voie sa-ti vezi rudele suferinde, pentru ca nu este ora de vizita etc. Sa zicem ca unele reguli imprumutate de la alte spitale ar putea fi implementate si la noi, de dragul evolutiei. Sa zicem!

Insa, cred ca mai trebuie schimbati si angajatii acestei unitati spitalicesti. Multi dintre ei trebuie sa-si schimbe mentalitatea, multi dintre ei trebuie sa invete ce inseamna respectul fata de pacient si mare parte dintre ei (si ma refer aici in special la asistente si liftiere) ar trebui sa-si cunoasca exact locul in acest spital si mai ales sa stie care le sunt atributiile.

Prea multe asistente flutura un aer de superioritate pe sectii, iar unele, profitând de uniformele pe care le poarta, se cred chiar doctori. Am divagat putin de la subiect doar ca sa fac legatura cu titlul acestui material.

Spuneam ca o data cu renovarea cladirilor, amenajarea spatiilor verzi, asfaltarea unor alei, toaletarea copacilor si parcarile ecologice, curtea spitalului s-a mai inseninat. Pâna si sectiile din spital au capatat alt aer si pe moment ce inaintezi in unitatea medicala ai sentimentul ca suntem pe drumul cel bun. Asta pâna dai peste aceleasi asistente obosite care iti arunca cuvintele dând ochii peste cap, pentru ca le-ai deranjat de la bârfa sau pentru ca le-ai cautat la sala de mese pentru ca un pacient avea nevoie de o perfuzie sau de un medicament.

Tare mi-as dori ca in paralel cu investitiile facute in spital “sa varuim” si oamenii. Sa aiba fata senina, zâmbitoare si cu atentia indreptata mereu catre pacient, nu catre buzunarul acestora.

Ionut Croitoru