Sarbatori departe de casa

Sunt plecata de mai multi ani din tara. M-am stabilit in Belgia, mi-am gasit un post foarte bun, salariu pe masura, traiesc decent. Vin cam la doi ani acasa, insa nu reusesc niciodata de sarbatori, de Craciun sau de Paste, deoarece concediul mi-l da patronul in doua transe, in martie si in august. Mi-e dor, foarte dor de Craciunul copilariei mele, când mergeam cu colindatul pe la nasi, la rude, la vecini.

Mi-e dor de mirosul de cozonac, de cel al sarmalelor si cârnatilor, toate facute de mama. Era o bucurie generala in casa, pe strazi, impodobeam bradul cu tata si cu fratele meu, agatam globuri, bomboane, ghirlande, iar tata punea luminite. Abia asteptam sa se faca dimineata pentru a vedea cadourile aduse de Mos Craciun.

Ne adunam toti in jurul bradului si cântam un colind. Nu voi uita niciodata acele clipe. Pur si simplu nu-mi ies din minte! Aici, in Bruxelles, nu-i ca la noi, oamenii nu dau o asa de mare importanta sarbatorii de Craciun, sau asa simt eu. Nu gasesti un brad natural, decât foarte rar si sunt foarte scumpi. Ce fac de Craciun? Sunt trista.

Caut o crenguta de brad si o pun pe masa, cumpar un fel cozonac, dar nu are niciun gust, sarmale nu stiu sa fac, asa ca ma multumesc cu o cina simpla, cu ce gasesc prin magazine si pot fi asemuite Craciunului. Imi mai astâmpar dorul de acasa uitându-ma la televizor, la TVR sau la PRO TV, in aceste zile sunt multe colinde, obiceiuri de acasa. Doamne, ce amintiri ma napadesc, imi vine sa ma imbarc in primul avion si sa vin acasa. ACASA. Niciun alt cuvânt nu este mai frumos in aceste zile.

Acum, in zilele de Craciun ma intreb daca a meritat sa ma despart de casa, de tara. De ce am facut-o? Ieri, am vorbit la telefon cu mama, cu tata, cu fratele meu. M-a apucat plânsul, mi-au urat Craciun fericit, la fel si eu, insa fara magia de altadata, fara emotie. Voi sunteti impreuna, sunteti fericiti, vine Mosul, va duceti cu Colinda, deschideti cuptorul si toate mirosurile inunda casa. Unde este Mos Craciunul meu? Va urez din inima, din toata inima mea mare, sa fiti fericiti. Nimic nu este mai frumos pe lume decât sa fii, de sarbatori, impreuna cu cei dragi.

Tatiana Nadejde – Bruxelles
23 decembrie