Scrisoare din Germania de ziua Romaniei

De ce iubim Romania? sau nu 🙂

Noi, de exemplu, iubim ceva mai putin Romania ca tara si mai mult cei dragi de acolo. Si e clar ca ori de cate ori venim in Romania ne simtim ca acasa. Din pacate, tot timpul venim pentru o perioada scurta si e foarte obositor. Din proprie experienta pot spune, pe de o parte, ca fericirea e o stare de spirit si e independenta de locul in care te afli. Pe de alta parte, e important sa locuiesti si sa traiesti intr- o tara/ regiune unde esti respectat si lucrurile functioneaza. Pentru noi e, de asemenea, important sa stii ca tu iti faci treaba si la fel se intampla si in institutiile de care ai nevoie, precum scoala, spital, primarie s.a.m.d. Fara a generaliza desigur, nici in Germania nu este totul perfect si, ca peste tot, sunt oameni care fac si ei greseli si sunt diferiti. Dar, in marea majoritate din cazuri te poti baza ca, daca ai nevoie de sistemul sanitar sau scoala, politie, primarie vei fi tratat cu respect si nu discriminat.

De ce nu am ales noi sa ramanem in Romania? Este, am putea spune, o conjunctura influentata de mai multi factori. In primul rand, am incercat cate ceva si in Romania si am reusit. Dar nu am simtit ca ar fi acel ceva. In al doilea rand, am avut ocazia sa iesim de mai multe ori din tara, in diverse alte tari din Europa si aveam cu ce compara. Din tarile in care am fost, pentru mine, Germania mi- a intrat cumva la suflet pentru ca imi putea oferi mediul prielnic sa ma dezvolt ca inginer in domeniul auto. Decizia finala a venit in urma unor experiente neplacute cu sistemul medical din Romania, moment in care am decis ca e timpul sa incerc undeva unde esti respectat ca persoana, indiferent de studii, rasa, nationalitate, religie etc. .

Si uite asa am luat hotararea de a ne muta in Germania, de a da totul si de a o lua complet de la 0 pe un taram strain si numai cu bagajul informational si felul de a fi de care dispuneam. Si am avut norocul sa dam peste oameni care ne-au apreciat si a fost si greu, ca orice inceput. Dar s- a meritat. Am invatat, ne-am dezvoltat, am fost uneori refuzati, am insistat si am mers mai departe. Mai avem si acum momente in care ne dam seama ca nu ne putem exprima in limba germana la nivelul la care ne-am dori, dar perseveram si avansam in acelasi timp.

Am putea spune acum ca iubim in aceeasi masura si Romania si Germania. Amandoua sunt frumoase si au particularitatile lor. S-au dezvoltat istoric diferit si sunt doua culturi diferite, cu plusuri si minusuri. In Romania ne-am nascut, am copilarit, am invatat si am crescut, aici traim acum si ne-am adaptat. Credem ca e avantajos, din toate punctele de vedere, sa ai oportunitatea sa cunosti bine doua culturi diferite si sa poti profita de avantajele oferite de fiecare din ele. O mare parte din obiceiuri, unele zicale, precum si superstitii cu care am crescut, le-am intalnit si aici. Marele mister e ca pana si nemtii sunt tot OAMENI :-).

Sunt, cu siguranta, multi romani care sunt multumiti si fericiti in tara. Important este, dupa parerea noastra, sa gasesti acel ceva care te antreneaza si te motiveaza, astfel incat sa poti depasi obstacolele care inevitabil apar. Avem cu totii posibilitatea sa alegem si libertatea de miscare in Europa si chiar in lume. Fiecare poate, la un moment dat, lua hotararea sa incerce altceva, altundeva. Eu stiu ca, desi nu e usor, daca nu incercam, m-as fi intrebat toata viata cum ar fi fost daca as fi facut acel ceva. Ma ghidez inca dupa principiul asta si incerc mereu cate ceva.

Multe argumente pro si contra am incetat sa mai am, atat timp cat totul e relativ si dependent de multi factori. Nu putem schimba nici Romania nici alta tara pe termen scurt. Ceea ce putem schimba suntem noi si poate, daca fiecare se comporta asa cum ar vrea sa arate lumea ideala in care si-ar dori sa traiasca, probabil candva va arata si lumea altfel, mai buna. Daca cineva asteapta o formula magica de schimbare in bine a Romaniei in jumatate de an, nu cred ca exista. Sistemele sunt, in general ciclice si relativ greu de schimbat.

Sper ca am reusit, asa in mare, sa exprim parerea mea/ noastra.

Concluzionand, iubim Romania asa cum este, cu bune si cu rele.

Adrian