Sloganul care ne urmareste

Nu cred ca exista in Bacau strada, picior de pod, perete de institutie bancara sau orice petec liber de tencuiala, pe care sa nu te intâmpine cunoscutul slogan “Basarabia e România”. Recent, un astfel de slogan mi-a atras atentia pe strada Nicolae Titulescu, acolo unde, pe gardul unei case, acest slogan este insotit de tricolorul României.

Sloganul mi se pare agresiv si nu stârneste in mine nicio urma de patriotism. Spun asta pentru ca oriunde ma duc, ma izbesc de aceste cuvinte.

M-am intrebat care este semnificatia lor si am aflat de pe net ca initiativa vine inclusiv pe cale parlamentara, din partea grupului “Prietenii Unirii”, care ar reuni senatori si deputati din mai multe partide.

Apoi, am mai aflat ca sloganul “Basarabia e România – 27 martie 1918” este promovat de societatea civila prin Platforma Unionista Actiunea 2012.

Se pare ca initiatorii acestui program au apelat la acest slogan pentru a marca un anumit numar de ani de la unirea Basarabiei cu România. Eu unul, nu cred in finalitatea acestui mesaj, cum nu cred nici in unirea Basarabiei cu România. Voi credeti? Si mai important, de ce trebuie vandalizate locuri publice pentru a imprastia acest mesaj?

Laur Petrache