Solutii pentru Spital

Am scris un e-mail catre Spitalul Judetean Bacau cu câteva recomandari pentru imbunatatirea conditiilor pacientilor in urma propriei experiente cu mama mea in acest spital. Daca dumneavoastra considerati realiste si utile aceste propuneri, va rog sa le publicati si, eventual, sa incercam sa producem aceste schimbari.

La „Interne”, mama mea statea la un salon aflat in capatul celalalt al coridorului fata de grupul sanitar. Ea avea un cancer la picior si abia putea merge. Având in vedere ca majoritatea celor internati au dureri sau dificultati in deplasare, cred ca ar trebui pâna se termina noul spital sa se puna la dispozitia pacientilor cadre metalice de deplasare.

Sunt modele care au si un scaunel incorporat astfel incât bolnavul care se deplaseaza spre grupul sanitar sa se poata si odihni pe parcurs. Sunt intr-adevar scaune cu rotile, dar acestea trebuie manevrate de catre infirmiere, iar numarul acestora este foarte mic pe sectie. Daca au nevoie 3 persoane de a merge la baie, una trebuie sa astepte.

Plus ca este si o problema de ordin psihic faptul ca pacientul depinde de o infirmiera pentru a ajunge la baie. In noul spital, ar trebui ca fiecare salon sa aiba propriul grup sanitar. De asemenea, spatiul in care se afla WC-ul trebuie sa fie mai larg, pentru ca este necesar câteodata sa incapa 2 persoane, iar in ambele parti ale WC-ului trebuie sa fie niste bare metalice de sustinere. Un alt aspect de imbunatatit ar fi spatiul din jurul spitalului.

Am vazut in spitalele europene ca se pune accent pe spatiul verde, de recreere, se concep gradini frumos amenajate, se pun casute de lemn in copacii din jur, pentru a atrage pasari mici. Este placut chiar si pentru cei imobilizati la pat sa deschida geamul dimineata sa auda ciripitul pasarilor. Mi-a placut crezul noului director de la National Health Service, Simon Stevens: “walk in the shoes of the people we serve. Think like a patient, act like a taxpayer” si-mi doresc ca si la noi cei ce administreaza sistemul de sanatate sa fie mai apropiati de pacienti.

Va multumesc.