Supereroii lui Andrei

In saptamâna “Scoala altfel”, copilul meu, Andrei, a venit intr-o zi foarte bucuros de la scoala: se intâlnise cu Chef Cezar, acel bucatar cunoscut si recunoscut de copii de la televizor, de la concursurile de pregatit diferite retete de mâncare.

A venit acasa cu o revista – “Gasca mea de supereroi”, incântat si vesel nevoie mare. Are acasa o gramada de reviste si carti cu benzi desenate, insa nu l-am vazut niciodata asa de captivat, nu m-a lasat pâna nu mi-a povestit ce le-a spus Chef Cezar despre cele 11 legume si fructe, la ce sunt bune si ce vitamine contin, dar mai ales m-a rugat sa le cumpar, ca stie el cum sa le consume. Pâna atunci nici nu vroia sa auda de ardei , rosii sau dovlecei, daca mânca un mar sau o para era lucru mare, toata ziua cere dulciuri.

Cezar, ii zice pe nume ca prietenilor lui, le-a povestit ca nu numai spanacul face muschi, cum se spune intr-un desen animat, ci si ardeiul sau brocoli, iar morcovul il ajuta sa vada mai bine, nu-i mai trebuie ochelari, strugurii sunt ca un aspirator, face curatenie generala in corp si ciuperca il ajuta sa creasca mai repede. Am citit impreuna de mai multe ori revistuta, acum o tine pe masuta unde isi face temele. M-am intrebat de ce noi, parintii, nu am reusit sa-l convingem de binefacerile legumelor si fructelor.

A fost suficient ca un om cunoscut, intr-un mic spectacol, o joaca, o demonstatie practica, sa-i cucereasca pe copii, ceea ce nu-i un lucru usor când e vorba de cei mici, care reactioneaza negativ atunci când le impui o anumita conduita. Iar revista i-a dat gata, de unde se vede ca lucrurile simple pot determina decizii mari.

Nu stiu cât o sa-l tina aceasta euforie, ceea ce-i sigur, voi incerca sa-l iau cu mine la cumparaturi, sa-l implic in alegerea fructelor si legumelor descrise de Chef Cezar, un om minunat care, sprijinit de Selgros (nu stiu daca este voie sa spun numele magazinului) poate face minuni. Are adresa “supereroilor” lui si mi-a promis ca o sa le scrie, mai ales ca pe unul il cheama chiar Andrei.

Elena Bârgaoanu