Ineficienta normei penale

Ne-am aliniat legislatia penala la legislatia europeana. Pâna aici e bine, ca ne place sa copiem mult de la altii. Dar, culmea!, alinierea s-a facut pe cuantumul pedepselor din Europa Nordica si nu din cea de Vest, unde pedepsele sunt mult mai mari.

Cred ca aici trebuia ca mai marii nostri sa se mai gândesca. Situatia economica si sociala a României nu se aseamana cu cea a tarilor dezvoltate, iar micsorarea pedepselor in noul Cod penal nu are nicio justificare logica. Faptul ca infractiunile, asa cum dovedesc statisticile, au crescut alarmant in ultima perioada semnifica tocmai ineficienta normei penale. Ce sa mai vorbim de corijarea comportamentelor?

Se sparg banci in plina zi, se tâlharesc oameni, se fura din magazine. Ce ma nelinisteste este ca, la cum se prezinta aceste fapte, cam vorbim de profesionisti in domeniu, poate chiar „scoliti” prin tarile de afara. Pentru ca acolo i-au cam speriat pedepsele, au revenit aici.

De aceea cred, repet, ca pedepsele trebuiau inasprite. Cum e normal ca recunoasterea unei fapte sa duca la micsorarea pedepsei (si asa mica) cu o treime? Nu ajungem atunci sa ne intrebam: oare legislatia actuala a vrut sa incurajeze infractorii si comportamentul antisocial?