„Urâtenia” Bacaului

Daca in ultimul timp s-a discutat asa de mult despre „Cumintenia pamântului”, am zis sa o fac si eu, si sa vorbim despre „Urâtenia” Bacaului. Am primit vizita unui prieten din Brasov, care nu mai fusese de multa vreme prin orasul nostru.

Am iesit in oras sa vada si el ce transformari s-au mai petrecut in Bacau. Cum locuiesc in centru, am vrut si eu sa ma laud in primul rând cu zona centrala. L-am dus sa vada Catedrala noastra, a bacauanilor, parcul alaturat, obiective care i-au placut colegului meu.

Am trecut prin Parcul Trandafirilor si am apucat-o apoi pe Nicolae Balcescu. Când isi arunca omul ochii spre hotelul Moldova, se opreste din mers si ma intreaba: „Dar cu sura ce este aici?”, referindu-se la impozanta cladire.

„E «sura» moldovenilor din Bacau. Numai voi sa va laudati cu «Sura Dacilor» din Poiana Brasov? Trebuie sa ne laudam si noi cu ceva”, ii raspund. „Si de când e asa?”. „De vreo zece ani!”. „Pacat de tot ce vad in jur! Si cum pot sa stea oficialitatile orasului cu o asa urâtenie aici?”

La aceasta intrebare nu am putut sa-i raspund, am ridicat si eu din umeri si am plecat mai departe sa vizitam orasul. Dupa ceva timp am ajuns la Primaria Bacau si l-am intrebat si despre acest obiectiv, care dupa parerea mea nu ne prea face cinste. Ne-am intâlnit si cu un functionar care lucreaza aici si care ne-a spus ca nici el nu este optimist in ceea ce priveste rezolvarea problemei acestei cladiri si ca ar trebui sa ne obisnuim cu ea inca multi ani de zile.

Stau si ma intreb, oare este asa de neputincioasa administratia noastra locala?

Miron Argeseanu