Va ramâne in Bacau casa unde s-a nascut Vasile Alecsandri?

De fiecare data când ma duc in centrul orasului pe strada George Apostu, privirea mea se opreste la casa lasata in paragina, ce pare ca in curând se va prabusi la pamânt. Asa arata casa in care s-a nascut Alecsandri, acum ingradita cu sârma ghimpata. Pe unii pereti ai imobilului au fost amplasate tablite pe care inscriptionate mesajele „Accesul interzis.

Proprietate privata!”. In asa stare jalnica a ajuns casa scriitorului. Cu totii stim ca Vasile Alecsandri este marele clasic al literaturii române: poet, prozator, dramaturg precum si diplomat, luptator pentru libertatea tarii noastre. El s-a nascut in orasul Bacau, dupa cum scrie Al. Piru in cartea sa „Surâzatorul Alecsandri”, la 14 iunie 1818. Peste scurt timp, la 14 iunie 2018, toata România (in primul rând locuitorii mun. Bacau) vor sarbatori 200 de ani de la nasterea poetului.

In ultimii ani multi intelectuali ai societatii bacauane au facut eforturi pentru salvarea Casei Alecsandri, insa nimic nu s-a schimbat in bine. Rezolvarea acestei probleme este posibila numai atunci când de ea se va ocupa adevaratul gospodar al orasului care este primarul.

Acum, in pragul alegerilor locale, sunt multi aspiranti la ocuparea acestei functii de mare importanta. (…) Doresc din tot sufletul sa fie restaurata Casa „Vasile Alecsandri” si publicul larg va sarbatori acest mare eveniment alaturi de lacasul sfânt al poetului.

Dumitru Ghermaniuc, profesor de geografie, pensionar