In municipiul Bacau sunt mai multe parcuri care infrumuseteaza orasul si constituie unele din sursele principale de restabilizarea si sustinerea sanatatii orasenilor. Unul dintre ele, cel mai mare si mai iubit de bacauani, este Parcul Cancicov, care a primit numele de la cel al proprietarului, fost ministru, care a decedat in temnita comunista, in anul 1959, al carui bust se afla la intrarea in Parc, insa a inceput sa se degradeze, placile de marmura au inceput sa cada si nu de ieri, ci de multi ani.
Din 2013 au inceput lucrarile de reconstructie a parcului, care, am vazut, include scoaterea gardurilor vii, eliminarea copacilor batrâni, a tufelor, nivelarea terenului si insamântare cu iarba (gazon), instalarea tevilor pentru irigat.
Acum lucrarile sunt finalizate in proportie de 75 la suta. Mai multi locuitori ai orasului au semnalat in presa ingrijorarea lor fata de faptul ca s-au taiat gardurile vii si s-au rarit copacii. Insa, sub acoperirea acelor garduri se petreceau tot felul de fapte imorale, chiar periculoase pentru trecatori, mai ales pe timp de noapte. Rarirea copacilor da posibilitatea unei mai bune ventilatii, ceea ce conduce la imbunatatirea aerisirii teritoriului parcului.
In afara de acest aspect, oamenii pot folosi spatiul verde pentru odihna, copiii se pot juca in voie. De aceea, consider ca lucrarile care se fac in Parcul Cancicov sunt necesare. In viitor trebuie inlocuiti copacii uscati si cazuti la pamânt, extinderea lui pe suprafetele inchise inca sau lasate neintretinute, cu altii mult mai rezistenti impotriva vântului, secetei, dar si mult mai estetici, cum sunt stejarul, castanul, platanii etc.
Profesor Dumitru Ghermaniuc