In Bacau, nu mai sunt oamenii cu spirit de initiativa care erau in anii 2000. Si asta tocmai pentru ca acei oameni, probabil, isi desfasoara activitatea in Bucuresti sau in alte orase mai mari. Pentru ce sa stai sa cheltui bani in Bacau, când vezi ca nu intereseaza pe nimeni daca tie iti place sau nu ce vezi pe strada?!?
De aproximativ 10 ani incoace, cel putin pentru oamenii pe care ii cunosc personal, Bacaul nu este decât o rampa de lansare spre locuri mai civilizate. “Trebuie sa pleci frate din Bacaul ala mai repede, ca iti omoara sperantele si viziunile!”.
Cât timp esti in Bacau, nu vezi acest lucru, dar odata plecat de acolo, te uiti cu mila parca la cei care au ramas in aceeasi mocirla in care nu se intâmpla nimic…Daca se asfalteaza 5 strazi, se reabiliteaza 2 poduri si se construieste un CAEx, nu inseamna ca suntem in pas cu lumea! Uitati-va la cât de greu va rezolvati problemele de zi cu zi, la cât de greu comunicati cu autoritatile, la cum va vorbeste vânzatorul de la hypermarket, la cum va trateaza un politist, un functionar public, o institutie bancaraa, un chelner, un agent imobiliar, sau chiar si un vânzator de legume din piata. Asta ca sa nu mai vorbim de felul in care se vorbeste “afacereza” in Bacau, limba pe care bisnitarii sau “bibliotecarii” nu au auzit-o in viata lor!
Toata lumea vrea sa faca o combinatie care sa ii aduca bani de mers la Kremlin, Marinarul sau White Caffe! Putini sunt cei care se ocupa de o afacere care sa creasca de la an la an si sa aduca un plus de valoare muncii lor si bunastare sau voie buna concetatenilor.
Afaceristii din Bacau vând masini de 15 ani aduse din Germania, isi deschid un amanet, o farmacie, un plafar sau o cafenea! Dar putini sunt cei care incep o afacere de productie si au un plan pe termen lung. Iar cauzele acestei situatii sunt amatorismul si necunoasterea functionarii principiilor de baza ale economiei de piata. Ori se trezesc oamenii din Bacau, ori vor ramâne numai liceeni si pensionari in oras!
Alexandru Manolache