Apucaturi de mahala

S-a dat o lege care interzice fumatul in institutii, societati, in spatii inchise, restaurante, baruri, inclusiv, am citit, pe terase, care au trei pereti.

O lege care trebuia aprobata de mai mult timp, insa ce se intâmpla cum, mai ales, prin fata magazinelor, institutiilor, pe strada, este ceva care te revolta. Fumatorii, fumatoarele, ies in fata magazinelor, trag ca inecatii din tigara, dupa care arunca chistoacele pe jos, acolo, pe scari, pe trotuare, in strada, le este lene sa puna o scrumiera, sa se deplaseze pâna la un cos de gunoi, care, de regula, are si loc pentru resturile de la tigari.

Am vazut recent o asemenea lipsa de educatie, de respect fata de ceilalti trecatori, fata de imaginea cartierului, orasului, chiar a magazinului unde lucreaza. Pe strada Mioritei, pe aceeasi parte cu restaurantul “Miorita”, mai sus, sunt doua magazine de mobila, intre Evrika si depozitul de vin, ce am vazut acolo depaseste orice inchipuire: gramezi de chistoace, intinse pe marginea zidurilor, la cele doua intrari. Am stat câteva minute si m-am uitat cum doua doamne fumau pe scari, dupa care au aruncat resturile pe jos, lânga alte zeci aflate deja acolo. Ba, una a aruncat chistocul, asa, smechereste, cu doua degete, facute ca o prastie, direct pe spatiul verde.

Nu le-a trecut prin cap sa ia o matura si sa curete, sa le duca la tomberon, la cosul de gunoi. Dupa cum am vazut, obiceiul il au de mult, din moment ce se adunasera gramezi, gramezi. Le-ar putea fi rusine, femei, fete, sa nu aiba atâta bun simt, sa faca curatenie, sa dea cu o matura, de altfel cred ca nu au curatat de la aprobarea legii antifumat. Un sef nu au magazinele acelea? Sau este printre fumatori?

Valentin Tudose