Bacovia fără degete

Bacaul vorbeste BACOVIA FARA DEGETE 1Am trecut zilele acestea în plimbare prin centrul Bacăului și cum era aproape imposibil să ratez statuia noului Bacovia cu cei doi copii colorați, m-am oprit preț de câteva minute să admir munca celor care au conceput grupul statuar.

Recunosc că apreciez munca acestor oameni pentru idee, pentru orele de muncă, pentru dăruire, pentru că au făcut ceva “altfel” și l-au arătat/dăruit băcăuanilor. Știu că sunt mulți cârcotași din garda veche a artiștilor care clevetesc pe la colțuri, însă, reacțiilor lor nu fac decât să readucă mereu în atenția publicului un lucru inedit.

Pe acești clevetitori îi pot bănui chiar de rele intenții, având în vedere că “degetele” copiilor colorați au fost smulse/rupte. Da, așa este! Dacă vă opriți în loc și vă uitați cu atenție, o să vedeți cum oameni rău intenționați au distrus o parte din componentele folosite la asamblarea acestor roboței. Făcând abstracție de ce am scris mai sus, nu cred că este vorba doar de un singur vandal. Că despre vandalism vorbesc aici!

A fost suficient ca un needucat să dea tonul distrugerii pentru ca alții din aceeași tagmă să-și încerce forțele îndoind și rupând mai apoi părți din rulmenții folosiți pentru a ilustra degetele copiilor metalici. Păcat! Păcat de munca tinerilor care au căutat, sudat și îndoit piesele metalice. Sunt sute de ore de muncă de care ne batem joc! Aici se vede nivelul de cultură și civilizație al vandalilor! Și să nu îndrăznească cineva să dea vina pe copii, să spună că ei au dezmembrat statuietele. Un copil nu are atâta forță să rupă componentele metalice! Și încă ceva! Vedeți că statuile au început să ruginească! Poate se îngrijește cineva să le trateze, să le vopsească…

Claudiu Macarie