Bune si rele despre vegetatia orasului

Prin intermediul dumneavoastra vreau sa ma fac auzit, daca se poate, de cineva care se ocupa cu spatiile verzi din oras. Si am sa incep cu aspectele pozitive, desi nu ele sunt principalul subiect al acestei sesizari. Asadar, sunt de remarcat eforturile de a infrumuseta centrul orasului, prin grija permanenta de flori si aranjamentele florale.

Parcurile arata foarte bine si la fel e si in zona pietonalului de pe strada Nicolae Balcescu. Este o incântare sa te relaxezi seara, mai ales dupa caderea intunericului, pe una din bancile de acolo si sa simti miresmele florilor si racoarea serii, mai ales acum, când dupa o zi intreaga de canicula nu iti prea vine sa stai nici in caldura apartamentului de la bloc. La fel de laudabil este ca in Parcul Cancicov se defriseaza tufele acelea inestetice si fara rost. In locul lor sunt acum spatii deschise si gazon, ceea ce este frumos.

Iar acum partea urâta a lucrurilor: daca iesi din zona ultracentrala, vegetatia de pe spatiile publice incepe sa devina o problema. Pe strada Miron Costin, gardurile vii au crescut in nestire si ocupa jumatate din trotuar. Copacii au fost toaletati in asa fel incât trebuie sa te apleci când treci prin preajma lor, sa nu dai cu capul de crengi. La fel stau lucrurile pe multe alte strazi, inclusiv in zona catedralei, in dreptul statuii lui Stefan cel Mare.

Poate ca si locatarii au o parte din vina ca nu se ocupa de spatiile din jurul imobilelor, dar responsabilitatea suprema o are tot Primaria, si e pacat ca angajatii cu aceste atributiuni nu ies din centru, sa vada si restul orasului.

Gabriel Moraru