Peste tot în construcţii, se spune că: “siguranţa este înainte de toate!”. Se pare că sunt şi excepţii, atât timp cât în centrul oraşului Bacău zboară bucăţi de tencuială pe trotuare, pe maşini şi ajung chiar până în stradă.

Îmi scapă acum denumirea exactă a străzii care face legătura între strada Nicolae Bălcescu şi strada Mihai Viteazul, paralelă cu hotelul Moldova (sau ce-a mai rămas din el!), unde, se fac lucrări de reabilitare a faţadei blocului nr. 12.

Se lucrează haotic, fără plase de protecţie, iar tencuiala desprinsă de muncitori de pe faţada blocului ajunge în stradă. Pietonii nu au pe unde să treacă, iar şoferii care trec prin zonă riscă să se trezească cu pietre în parbriz, pe cupolă sau mai ştiu eu pe unde ricoşează acestea.

Bucăţile de piatră, antrenate de la înălţime capătă viteză în cădere şi sunt la fel de periculoase atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi. În dreptul lucrării trotuarul este închis brusc, iar bucăţile de beton care ajung în şosea mai sunt adunate din când în când de un muncitor care stă jos.

Cine nu a reuşit să-şi mute maşina la vreme din parcarea auto, se alege sigur cu pagube! O folie albastră aruncată neglijent pe o maşină uitată în parcare vrea să dea impresia de protecţie. Alături, în acelaşi loc, grămezile de tencuială adunate la repezeală de muncitori, la vederea aparatului foto, sunt martore la relatarea mea.

Mă uit în sus şi văd/aud cum zboară bucăţile de tencuială. Strig la muncitorii de pe schelă, dar vocea mea se pierde în vacarmul străzii. O doamnă mă întreabă ce fotografiez şi de ce, iar când îi spun despre neregulile constatate de mine, îmi zice că ea coordonează lucrarea şi că plasele de protecţie sunt în curs de a fi montate.

Pentru că, nu-i aşa, suntem în România! Ia să se ducă cei de la ISU în control şi să le împuşte o amendă, or mai avea tupeul să se apuce de o lucrare fără să asigure perimetrul, ca pietonii şi şoferii să fie în siguranţă!?! Oricum, rămân la părerea că cel mai simplu şi sigur ar fi fost ca pe durata decopertării faţadei degradate, segmentul acela de drum să fie fost închis!

Vasile Ignătescu