Cât o sa ne mai considere cosul de gunoi al Europei?

Nu stiu cât de mult intereseaza autoritatile, dar cred ca macar opinia publica trebuie sa cunoasca acest fapt. Este vorba de mizeriile (la propriu) pe care ni le vând marile magazine. De exemplu, am fost deunazi intr-un hypermerket din plin centrul Bacaului (nu dau nume, ca sa nu va fac probleme, dar situatia este absolut reala).

Deci, la sectorul legume-fructe, am cautat sa cumpar un kilogram-doua de cartofi. Evident ca i-as fi preferat pe cei românesti, nu pentru ca ai nostri ar fi fara chimicale, se folosesc si in agricultura noastra destule pesticide, insecticide sau ingrasaminte.

In fine, ideea e ca am cautat in mormanul cu cartofi, sa iau ceva mai bun, dar aproape toti erau moi, ofiliti si (ceea ce m-a enervat cel mai mult) cu foarte mult pamânt pe ei. Nu spun ca ar fi trebuit sa fie periati cu periuta de dinti (nicaieri, in tara, nu se face asa), dar daca tot vin cu cartofi din Franta (ca de la francezi erau importati), macar sa mi-i vânda asa cum am vazut pe tarabele de la ei, curati, stersi cu cârpa.

Pentru ca, pâna la urma, imi dovedeste ceea ce stiam deja: faptul ca ne considera o natie de categoria a treia, ca pe africani, si, ca atare, ne livreaza mizerii, ca la animale. Suntem un fel de cos de gunoi al Europei, aici vin toate ciurucurile. Fireste ca am refuzat sa mai cumpar, ceea ce cred ca ar trebui sa faca toti românii, sa le dam o lectie nemernicilor astora care, in continuare, râd de noi. N-am vrut sa le cumpar cartofii de doua parale, si pentru ca, de sute de ani, cultivam cu succes barabule, mai bune ca ale lor.

Plus ca asta este o practica interzisa de legislatia noastra: comercializarea produselor cu mizerii. E ca si cum ti-ar vinde pamânt la pret de cartofi. Protectia Consumatorilor ar trebui sa-i calce mai des, chit ca sunt putini comisari, dar asta nu e o scuza, sa angajeze, ca de aia platim taxe si impozite.

Valentin Strugaru