Ce fel de alegeri avem?

Eu nu mai inteleg nimic. A inceput campania electorala pentru alegeri europarlamentare si politicienii nostri, de la presedinti de partide, candidati, deputati, senatori, chiar si presedintele tarii au transformat-o intr-o batalie interna. Ponta si PSD arunca cu noroi in Basescu si in Opozitie, asa-zisa Opozitie striga la PSD, UNPR si PC, PMP, prin aceleasi voci “tinere” critica Puterea, ca-i corupta, ca nu stie sa conduca tara, toti se bat ca chiorii, in vazul lumii, mai bine zis a Europei, de parca mâine sunt alegeri locale sau generale si nu pentru a desemna niste români, asa putini la cât avem dreptul, sa reprezinte România in forul european, sa analizeze si sa ia decizii privind treburile Europei, care sunt si vor fi si ale noastre.

Am ramas tot dâmboviteni, cu toate ca ne tot spunem europeni. N-am auzit pâna acum nicio propozitie care sa cuprinda o idee europeana, ii dam inainte cu Basescu, cu Ponta, cu Antonescu si Udrea, cu autostrazi si poduri, inundatii si vinovati, când ar trebui, cel putin asa gândesc, ca acesti oameni sa ne vorbeasca de problemele Europei, sa ridicam discursul la ceea ce se intâmpla acum in tarile membre ale Uniunii. Si sunt chestiuni importante: care este viitorul UE, este prea mare, este prea mica, care este soarta natiunilor, federalizarea, iesirea din UE a unor state, legislatia europeana si impactul ei asupra statelor membre. Se discuta in mediile politice si academice de state de centru si state periferice, de infiintarea unei armate comune, de o aparare comuna, renuntandu-se la dominatia NATO, de granite, de rediscutarea unor tratate de pace, de unele tratate internationale.

Europa fierbe, si fierbe la foc mare, chiar daca in România nu se prea stie mare lucru. De ce nu se stie? Pentru ca europarlamentarii nostri, fosti si viitori, se incaiera la Bruxelles, asa cum o fac si la Bucuresti. Ni se promite si acum tot malai, ulei si galeti, când ar fi indicat sa ni se promita o Europa unita, siguranta granitelor (cel putin inca ceva ani), stabilitate, prosperitate comuna, drepturi si tratamente egale pentru toti cetatenii si pentru toate tarile membre. Eu cred ca viitorii europarlamentari – ca vor fi alesi pâna la urma câtiva – habar nu au si nici nu stiu nimic despre ce este si ce inseamna sau va insemna Europa pentru noi si pentru europeni.

Constantin Pantazi