Natura e a tuturor, nu doar a PET-urilor

A venit primavara, desi, de vreo trei saptamâni, o tine tot intr-o ploaie. O sa apara, cred, pâna la urma si soarele, nu se poate altfel. Pâna pe 1 mai, daca nu chiar mai devreme. Problema mea este ca românul o sa tot lase de-acum urme adânci pe unde va merge sa gratareasca, pe malul apelor, pe spatiile verzi, in spatele blocului, lânga ghena de gunoi, ca nu mai nimereste locul din cazua emotiilor primaverii. Pâna atunci, m-as bucura sa veniti cât se poate de urgent si pe pârâul Limpedea, comuna Gârleni, in zona Ocolului Silvic Fântânele, din padure pâna spre centru. Un colt de rai de-a dreptul.

Asta daca o sa mai vedeti ceva de adevarata rampa de gunoi care se mareste luna de luna. Este cumplit. Veveritele alearga printre gunoaie si bidoane de plastic, iar privighetorile mai ca sunt obligate sa se culcuseasca in resturile din carton lasate la tot pasul. Este dramatic ce se intâmpla. Si asta nu e de azi, de ieri, ci de ani intregi.

Acelasi episod de groaza care se repeta la nesfârsit. Va spun eu ca strainii ar plati in aur doar ca sa vina pentru o saptamâna aici, nu zic sa-l aiba, sa fie al lor acest paradis. Iar, noi ne batem joc de frumusetea asta de tara.

Daca ar lucra, asa cum scrie in lege, de altfel, si cei de la Garda de Mediu sau, ma rog, cine e platit sa supravegheze cum stau lucrurile prin natura, poate silvicultorii, ei bine, alta ar fi situatia. Un mic efort care, insa, va garata si nepotilor nostri un loc cât mai curat. Nu sa lase in toata treaba in cârca voluntarilor de pe la fundatii sau asociatii, care sa le faca, din când in când, curatenie dupa marile gratareli. Pentru ca exista legi, chiar bune, dar nu se aplica, asta e problema in România.

Grigore Mihaela