Coliziune intre cetateni egali

Un pospai de zapada si o temperatura de – 7 grade, noaptea, au creat, la primele ore ale diminetii, destule probleme in trafic. Nu reusesc sa inteleg de ce, in Bacau, daca bureaza sau cad primii fulgi de zapada traficul este dat peste cap, parca se ingusteaza strazile.

Numarul masinilor a crescut, este evident, si va mai creste, cu siguranta, in anii urmatori. Nu cunosc care este strategia – daca este una – in ceea ce priveste circulatia rutiera in anii urmatori, daca se prevad variante, largirea unor artere, deschiderea unora noi, asa cum am citit ca se intâmpla in toate orasele mari din lume, ale caror administratii proiecteaza, in multe domenii, dezvoltarea pe ani buni inainte.

Poate se intâmpla si la noi, dar dupa câte vad ca se dau aprobari pentru constructii pe marginea actualelor artere, sunt slabe sperante. Dar sa nu uit de unde am pornit si ce vroiam sa va comunic. A nins, a inghetat, laudabil este ca utilajele Primariei au iesit – surpriza! – dis-de-dimineata si au imprastiat nisip pe carosabil.

Poate fi o nota buna de data aceasta, dar…asa cum se intâmpla la deszapezire, nisipul a fost imprastiat doar pe strazile centrale, cum intrai pe unele secundare, daca nu esti sofer de sofer ai toate sansele sa intri in coliziune cu alte masini sau cu trotuarele. Am inteles ca nu se poate peste tot la aceeasi ora, dar se facuse deja ora 10 si situatia era aceeasi.

Chiar nu intelege nimeni ca suntem cetateni egali, indiferent unde locuim, ca si masinile noastre au tot patru roti, o frâna, un schimbator de viteze si o amarâta de asigurare obligatorie! Sau poate suntem tratati in functie de zona de impozitare. Vor veni zapezi mai mari si ne vom intâlni cu acelasi comportament din partea administratiei.

Catalin Zaharia, str. Banatului