Cosmar dimineata prin oras

Dupa schimbarea orei, România aliniindu-se deciziei majoritatii tarilor din Europa, normal ca intreaga activitate a institutiilor a fost organizata in conformitate cu noua decizie, ajustându-si programul dupa ora de iarna.

Dar nu numai in acest domeniu s-au facut modificari, ci si in transport, aprovizionare cu marfuri, iluminat public etc. Despre iluminatul public vreau sa va scriu: nu stiu exact la ce ora se aprinde seara, insa dimineata se intrerupe, se stinge la ora 7,00, când afara este inca intuneric, astfel ca cel putin o jumatate de ora, orasul este in bezna, ceea ce, constata toata lumea, are consecinte asupra sigurantei circulatiei autovehiculelor, dar mai ales a pietonilor.

Dimineata, strazile sunt pline de elevi, de copii care merg la scoala, circulatia masinilor cunoaste un ritm, o densitate mult sporite, fiind ora de vârf, mii de bacauani merg la serviciu, magazinele au nevoie de aprovizionare cu marfa, este o intreaga nebunie pe strazi si pe trotuare. Am sa ma refer doar la doua strazi, pe care le parcurg in fiecare dimineata: Unirii si 9 Mai. Sunt pe aceste strazi mai mai multe scoli, gradinite, este si Autogara, sunt doua sensuri giratorii, o aglomeratie de cosmar.

Este intuneric, multe masini merg cu farurile pe faza mare, te orbesc, si din fata, si din spate. Sunt fortate semafoarele, copii alearga, uneori nu vezi nimic, poti in fiecare secunda sa produci o tragedie. Sunt convins ca mai sunt si alte strazi in aceeasi situatie. Sugerez Primariei Bacau sa ia in calcul, mai ales ca acum sunt multe zile cu ceata, prelungirea cu inca o jumatate de ora a functionarii iluminatului public, ar fi in beneficiul sigurantei circulatiei, a sigurantei peitonilor. Poate face oricine un experiment, sa vada, sa observe, ca ceea ce spun eu este adevarat.

Paul Malinici, Bacau