In loc sa fie cel mai frumos si mai vesel anotimp, in Bacau, primavara e trista si urâta. Dupa ce putina zapada a disparut au iesit la iveala toate gunoaiele abandonate pe spatiile publice in timpul iernii.
Acestora li s-au adaugat cojile scuipate printre dinti de harnicii mâncatori de seminte, chistoacele celor care fumeaza pe strada, ambalajele dulciurilor, despre care nici mamicile, nici pustii lor nu au invatat ca trebuie sa le arunce la cos.
Este inadmisibil ca intr-un municipiu resedinta de judet toate spatiile verzi sa fie acoperite de mucuri de tigara, hârtii, pet-uri, pahare de unica folosinta si butelii de aluminiu zdrobite sub calcâi de adolescentii „cool”. Pur si simplu te apuca scârba de ceea ce vezi si rusinea ca locuiesti intr-un asemenea oras.
Nu doar in cartierele periferice trotuarele si spatiile verzi sunt pline de gunoaie, ci si in centrul Bacaului, mai ales in zona Pietei Centrale si in statiile de autobuz. Ca nu toti oamenii sunt educati e bine stiut, dar de acest pacat nu se fac vinovati doar românii.
In tarile occidentale, cetatenii au fost educati prin mijloace coercitive, corect si repetitiv aplicate, nu prin apelul la bun simt. Nimeni nu arunca deseuri pe strada in Germania sau Austria fara sa fie sanctionat pe masura.
Intrebarea este, prin urmare, nu de ce sunt unii cetateni nesimtiti, ci de ce nu-i pedepseste nimeni? De ce nu-i vad politistii locali si inspectorii Primariei pe cei care se aduna la coltul strazii, iar la plecare lasa in urma lor un covor de chistoace si coji? De ce nu-i vad pe cetatenii care arunca pe strada hârtiile din buzunare?
Daca pentru fiecare gunoi din spatiul public s-ar aplica o amenda de un leu, cred ca bugetul Bacaului ar creste cu zeci de mii de lei pe luna. Spre deceptia mea, constat ca pe cei care reprezinta autoritatile nu-i supara murdaria din jurul lor.
Claudia Maria Ambrozie