De vină-s şoferii

Vara asta au fost foarte multe accidente şi în oraş dar şi pe şoselele din judeţ. Şoferi beţi, neacordare de prioritate, viteză excesivă. Cauzele par clare, dar văd că există un curent puternic de gândire care dă vină pe infrastructura rutieră pentru toate aceste tragedii. Că sunt drumuri proaste, că nu avem autostrăzi, că e aglomeraţie…

Tot felul de motive pentru a explică faptul că şoferii nu respectă regulile de circulaţie Că nu gropile din asfalt i-au obligat pe şoferi să bea înainte de a se urca la volan şi nici lipsa autostrăzilor nu i-a făcut să între cu nesimţire în intersecţii, fără să se uite că au STOP sau Cedează trecerea. Da, am moştenit drumuri înguste, care sunt prost întreţinute.

Asta nu înseamnă că trebuie să neglijăm regulile de circulaţie. De fapt, nu există weekend în care să nu fie măcar un accident grav pe Autostrada Soarelui. Pe autostradă! Ce motiv s-ar mai putea găsit că să justifice aceste accidente? Că, uite, se merge cu 130 la ora, poate şi cu mai mult, nu vine nimeni din faţă, drumul e drept, fără gropi, şi tot se întâmplă. Dovadă că nu infrastructura este de vină ci şoferii.

Adrian Damian