Pe strada Energiei, la nr. 35, scara B, faţada blocului se prelinge. O bucată de ornament cărămiziu “s-a topit” precum glazura unui tort de ciocolată ţinut prea mult la soare. Ştiu că suntem proprietari, că doar asta ne-am dorit din ’89 încoace, însă nu avem numai drepturi, ci şi obligaţii.

Cred că fiecăruia dintre noi îi place să trăiască într-un loc curat şi frumos. Am pornit de la acest exemplu ales întâmplător pentru a sublinia încă o dată cât de urâte sunt faţadele blocurilor din Bacău. M-am întors recent dintr-o delegaţie şi traversând ţara până la Târgu Jiu şi înapoi am avut suficient timp să analizez arhitectura oraşelor pe care le-am tranzitat.

Cred cu tărie că autorităţile din Bacău pot acorda o mai mare atenţie arhitecturii oraşului şi o pot îmbunătăţi împreună cu noi, proprietarii. Au fost alocate într-o vreme fonduri pentru reabilitarea faţadelor blocurilor, însă de ceva timp nu s-a mai mişcat nimic în această direcţie.

A fost un proiect inspirat la vremea respectivă, consturile fiind împărţite la trei: guvern, municipalitate şi proprietari. Şi mai bune au fost proiectele care au vizat atât reablitarea termică experioară, dar şi reabilitarea pe orizontală a reţelelor de utilităţi. Am auzit pe mulţi dintre cei care au beneficiat de acest proiect, că sunt extrem de mulţumiţi. Cred şi eu! Atât timp cât ai contorul de apă, de gaze şi energie la uşă, poţi să-ţi controlezi singur costurile!

Dar şi acest proiect a stagnat, pentru că nu ţi se mai pot calcula “coeficienţi de corecţie” la utilităţi. Revin la problema faţadelor şi mă adresez autorităţilor cu rugămintea de a face din Bacău un oraş mai frumos, mai curat, mai primitor. Nu doar centrul contează!

Doru Lucaci