Clasa a-III-a, este reprezentată de populația din Bacău, unde au ca principală activitate cerșitul.
Pentru a supravieţui, alimentaţia „oamenilor străzii” se realizează de cele mai multe ori din ghenele de gunoi. Cele mai bine văzute sunt cele din pieţe şi din curtea instituţilor unde prin apropiere se află câte un cămin de elevi sau studențesc.
Pe la orele amiezii a fost surprins la locul faptei un tânăr în jurul vârstei de 20 ani căutând hrana zilnică în ghena de gunoi din apropierea Cimitirului Central. Acţiunea de căutare a durat în jur de 30 de minute, reuşind să opţină o pungă plină cu resturi. Acesta o aşează la vedere, şi se întoarce înapoi pentru alte căutări. După zece minute, se reîntoarce la punga găsită anterior, fără alte resturi. Sare gardul, uitânduse speriat în dreapta şi în stânga şi fuge cu zâmbetul pe buze.
Oare în Bacău există o întreagă rețea de cerșetori?
Un domn cu picioarele tăiate de la glezne sau altu de la trunchi, încep recitalul zilnic. Activitatea sa se desfăşoară în gangul vizavi de Centrul Comercial Luceafarul sau la intrarea pe Pasajul Revoluției. Mai apare și un domn într-un cărucior cu o geantă în spate şi cu o mică orchestră improvizată de el.
O altă filială a organizaţie este formată de copii în jurul vârste de 10 – 12 ani care cu un bucheţel de flori în mână cerşesc câţiva bănişori pentru a-şi lua ceva de mâncare. În cazul lor, activitatea nu se mai desfăşoară în ture. Fiecare deţine perimetrul lui de activitate fiind schimbat periodic la interval de câteva zile.
Ultima categorie de cerșetori se întălnesc la intersecție de circulație aglomerate. Aici cât semaforul este roșu, umblă de la mașină la mașină, poate ar obține ceva. Aceștia sunt tot copii. În concluzie figurile sunt comune. Nu mai vorbim de biserici, ce este pe la intrări! Oare cui trebuie să dai de pomană?
Nu lipsește cerșetoria modernă. Aceasta se desfășoară pe stadă, în magazine, unde oameni îmbrăcaţi modest te opresc, pentru aţi comunica o problemă.
Reţeaua îşi va suplimenta activitatea şi va acţiona cu toate forţele pentra a capara resurse financiare mai mari în perioada sărbătorilor?
Întradevăr formația de lucru se extinde, şi apar figur noi ori fără un picior ori fără o mână, oameni de vârste diferite. Bacăul este un oraş prosper în această activitate neinpozitabilă. Pentru a intra în contact cu reţeaua 100 % profitabilă ieşiţi la o plimbare prin centrul Municipiului Bacău.