Am venit recent în ţară şi ca orice băcăuan plecat să muncească în străinătate, am dat fuga la Evidenţa Populaţiei, să-mi reînnoiesc documentele. Din start vă spun că nu mi-a plăcut ce am văzut acolo! Încă de la intrarea în instituţie am avut un sentiment de dezgust!

Locul amenajat pentru o posibilă jardinieră cu flori băltea de apă, iar mirosul devenise insuportabil de la mucurile de ţigară aruncate în acest loc şi paharele de carton folosite la automatul de cafea. Nu mai spun de treptele de la intrare, sparte, ciobite şi foarte multe lipsă, de care te poţi împiedica şi pe care te poţi accidenta cu uşurinţă.

În afară de aerul condiţionat pornit în timpul programului de lucru, totul în jur mi se pare îmbicsit şi mizer. Ce-i drept, zilnic trec prin această instituţie sute de oameni, iar ceea ce lasă în urma lor reflectă şi calitatea acestora, însă, o instituţie care se respectă ar trebui să acorde o mai mare atenţie curăţeniei.

Ştiu că buletinele sunt în subordinea primăriei, iar paşapoartele şi înmatriculările sunt ale prefecturii şi tocmai de aceea n-ar strica să mai coboare şi edilii de prin birouri şi să facă un tur al serviciilor din subordine pentru a se convinge la faţa locului de condiţiile oferite cetăţenilor. Nu vreau să mă gândesc ce-o să fie în august, când va veni puhoi de lume!

Ştiu că mulţi or să mă judece că am venit cu ifose din străinătate, însă, le spun acestora că normalitatea nu e la noi! La capitolul servicii, străinii chiar sunt atenţi cu oamenii, indiferent de naţionalitate! Poate facem un efort cu toţii să mai schimbăm şi pe la noi lucrurile în bine, iar dacă pornim de la bunul simţ, cred că va fi un început bun.

Să avem bun simţ atunci când aruncăm ţigara, paharul de cafea, guma sau bidonul cu apă! Să avem bun simţ atunci când stăm pe un scaun şi să nu încercăm să-i tăiem tapiţeria şi să-i scoatem buretele! Degeaba încearcă funcţionarii să ne facă mai uşoară aşteptarea, dacă noi ne comportăm ca nişte barbari!

Ion Contra