La stânga, la dreapta! Tot înainte!

Circul mult prin judeţ şi prin ţară cu maşina: probleme de serviciu. Dar ce am văzut şi n-am văzut prin judeţul Bacău este de scris…la ziar. Pe unde te duci nu vezi, nu găseşti indicatoare de îndrumare, care să-l ajute pe necunoscător pe unde să circule pentru a-şi atinge scopul.

Am impresia că primarii, drumarii, cei de la circulaţie, că nu ştiu exact cine răspunde de această treabă, cred că toţi ar trebui să ştim unde este localitatea X sau Y, de parcă am fi localnici. Dar vine omul din Buzău, din Harghita, chiar din Bacău şi are vagi informaţii despre geografia judeţului şi nu toţi au GPS. Este aşa de complicat, de greu, de scump să „plantezi” nişte indicatoare, mai ales la intersecţii? Zilele trecute am plecat din Bacău şi trebuia să ajung la Găiceana, apoi la Cobasca, după aceea la Horgeşti.

Nu mai fusesem pe acea rută, suficient de complicată pentru mine, noroc cu indicatoarele vii: cetăţenii locului. La intersecţia de la drumul spre Parâncea, venind de la Buhoci nu este niciun indicator, doar unul care te duce la Răcăciuni, am oprit, am întrebat: „la stânga şi tot înainte şi mai întrebaţi”. La intresecţia pe drumul de la Găiceana spre Gherdana (Huruieşti), intersecţie mare, nu este indicator, iar opreşte, iar întreabă, după ce am depăşit cu mult intersecţia.

Şi ultimul hop l-am depăşit la Pînceşti, când trebuia să o iau la stânga (mi-a spus indicatorul viu, în persoana unui creştin cumsecade) spre Răcătău. Nici la Răcătău nu a fost mai uşor pentru a mă dumiri cum ajung la Horgeşti. De aceea fac un apel la primării, la cei care gestionează drumurile să afle că este un semn de civilizaţie, de respect, aşa cum am văzut în multe judeţe ale ţării, de a monta indicatoare, inclusiv prin sate.

Tiberiu Miosescu