Mercurial mafiot

Am citit la aceasta rubrica despre un caz semnalat din Piata Sud. O doamna reclama faptul ca este sicanata permanent de alti “pietari”. Adaug ghilimele deoarece aceste persoane nu au nicio treaba cu agricultura, si-au facut rost de niste adeverinte cum ca ar fi producatori de legume, fructe etc., insa ei comercializeaza produse din angrouri.

Dar, oameni buni, oameni din conducerea Pietei, din cea a Primariei, chiar nu vedeti ce au acesti oameni pe tarabe? In Piata Sud este boierie, sa vedeti ce-i in Piata Mare! Numeri pe degete taranii, producatorii autohtoni, pur si simplu nu au loc, nu incap de mafia care s-a instalat acolo. De ani si ani aceleasi persoane, aceleasi produse aduse din Turcia, Polonia, Grecia, se vad, se cunosc, cine nu stie cum arata o rosie, un ardei sau un castravete din gradina.

Cu nerusinare, mai si scriu “produse românesti”. Se vântura zilnic pe acolo vreo 10 politisti, alti cinci-sase functionari ai pietei, insa degeaba. Unu-i sefu. Dar nu va da de gândit ca toate produsele au aceleasi preturi? Inainte statul stabilea preturile, acum ele sunt sugerate la intrarea in piata de maharii vesnici ai pietei. Sa te fereasca sfântul sa te aliniezi, sa indraznesti ca dai cu doi bani mai putin o rosie! Daca-i piata libera, daca este destinata producatorilor simpli, cinstitti, care muncesc si produc sanatos, eu cred ca e timpul sa se faca ordine.

Ce tot o dam cu drepturi, cu toti trebuie sa traiasca, nu avem ce le face. Vin cu o propunere. Impartiti piata in doua, separat taranii si producatorii nostri, in cealalta parte protejatii dumneavoastra, deoarece rosii din Turcia pot sa-mi cumpar si de la magazinul din colt.

Vasile Barbulescu