Minciuna din galantare

Am citit, la dvs. in ziar, de vreo câteva ori, despre amenzile pe care le-a incasat unii comercianti pentru ca inselau clientii cu promotii false. Chiar nu mi-am imaginat ca asa stau lucrurile in realitate.

Culmea e ca am apucat sa vad cu ochii mei minciuna din galantare. Am fost, deunazi, la unul dintre supermarketurile sau hypermarketurile, nu stiu exact ce e, in fine, un magazin mare din Bacau, in zona Insulei de agrement.

Si, perindându-ma printre rafturi, am ajuns in zona unde se vând produse din carne semipreparata, in sensul ca sunt afumate alimentele respective. De obicei, adica mereu, ca sa fiu cinstita, nu ma uit la afise si la tot felul de anunturi, sunt atenta doar la preturi, ca stiti cum e românul, nu prea are bani si cumpara ce e mai ieftin…si prost, evident.

Asa fac si eu, nu ma uit la etichete, daca arata cât de cât frumos (chiar si ambalajul), il iau. Stiu ca nu e bine, dar ma gândesc ca poate nu sunt asa de inconstienti si de câini producatorii si comerciantii de tot felul, ca sa se joace cu sanatatea si vietile noastre. Sau…Ma rog, nu asta vreau sa subliniez, ci mai degraba faptul ca la raionul cu carne despre care vorbesc era pus un anunt mare prin care te momeau cei de la magazin sa cumperi cel putin 5 kilograme dintr-un anumit produs (si erau insirate vreo 15) daca vrei sa beneficiezi de o reducere de nu stiu cât, nu mare, in orice caz, dar românul pune botul, cum se zice.

Problema mea era ca, la anumite produse, nu era nicio reducere, adica pretul vechi era exact ca cel nou. Intr-adevar, magazinul pusese un supliment in anunt cum ca execeptie fac preparatele care sunt deja in promotie, dar in tabelul cu reduceri nu atentiona care produse sunt deja in promotie. In mod evident, nu am mai cumparat nimic de acolo, dar ma gândesc ca sunt multe astfel de anunturi de-a dreptul inselatoare. As fi incântata sa-i vad pe comisarii de la Protectia Consumatorilor mai des prin astfel de magazine, pentru ca am impresia ca marea inselatorie e tocmai acolo.

Coca Artene