Ştiu că s-a tot scris la această rubrică despre gunoaiele oraşului, însă vreau să trag şi eu un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, în speranţa că vin în ajutorul autorităţilor. Locuiesc în zona centrală a Bacăului, pe strada 9 Mai nr. 62, iar în spatele blocului, la ghena de gunoi, zac de ceva vreme gunoaie aruncate de cetăţeni şi nestrânse de nimeni.

Cei de la Soma vin să ridice gunoiul menajer, însă crengile de copaci, sacii cu haine aruncaţi lângă tomberon, cutiile de carton pline cu te miri ce şi geamurile sparte aruncate tot acolo, pe acestea nu le strânge nimeni. Este o mizerie de nedescris! Exact în spatele ghenei de gunoi se află o casă dărăpănată, a familiei Bobârnac. Bătrânii au murit, iar casa este într-o stare jalnică.

Şobolanii care se hrănesc de la ghena de gunoi sunt noii proprietari ai casei ce stă să se dărâme. O vecină care iese la plimbare cu câinii mi-a spus că de fiecare dată, aceştia simt prezenţa şobolanilor, latră şi dau să se urce în tomberoane, iar şobolanii fug spre casa de care vă vorbesc. Un alt vecin mi-a zis că a văzut şi un şarpe într-o zi!

Am tras numeroase semnale de alarmă, dar sesizarea mea a rămas fără răspuns. Am vorbit la SOMA cu domnul Munteanu şi i-am prezentat situaţia, dar mi-a spus că ei ridică doar gunoiul menajer. L-am contactat apoi pe domnul Maftei de la primărie şi mi-a spus că are doar trei tractoare şi acestea sunt distribuite prin oraş, la curăţenie. Mi-a mai zis să fac o cerere scrisă în care să prezint situaţia şi dacă va fi aprobată, va trimite o maşină şi câţiva muncitori ca să ridice mizeria.

Apăi, până ajunge cererea mea la primărie, până e redistribuită pe masa vreunui responsabil, până se programează tractorul, ne mănâncă şerpii şi şobolanii! Vă spun drept, aici este crimă şi pedeapsă! Aş mai avea o rugăminte către cei din primărie: să facă nişte încuietori la grilajele din plasă metalică care adăpostesc tomberoanele, astfel încât porţile acelea să stea închise. Ghena de gunoi este amplasată fix în parcarea din spatele blocului şi când vii noaptea cu maşina dai drept în uşile care flutură în bătaia vântului.

Otilia Mocanu