Nostalgicii plâng dupa sistemul centralizat de incalzire

Am citit in “Desteptarea” de marti un articol in care doi venerabili administratori de asociatii de proprietari deplângeau declinul sistemului centralizat de termoficare si ii infierau proletar pe cei care si-au montat centrale termice individuale.

In afara faptului ca astfel de oameni ar face bine sa lase locul altora mai tineri in functia de administratori, cu mentalitate mai proaspata si care poate chiar au nevoie de un loc de munca, ar fi necesar sa li se aduca aminte celor doi venerabili de ce sistemul centralizat a intrat in agonie.

In primul rând, sa vorbim despre numeroasele avarii, de tevile sparte, de pierderile enorme care incarca aiurea facturile, de costurile uriase ale caldurii centralizate in comparatie cu a centralelor proprii. Sa vorbim despre firmele ce au capusat sistemul centralizat si au sporit si mai mult costurile cu incalzirea.

Sa vorbim despre zilele geroase in care inghetam in casa din cauza avariilor, despre scurgerile financiare ce au dus CET-ul pe buza prapastiei, despre investitiile uriase si inutile intr-un sistem muribund.

Daca ar fi existat bani de investitii, daca n-ar fi existat hotii care sa ii fure, poate ca sistemul ar fi fost bun. In atari conditii, este de inteles ca bacauanii au ales ce este mai bun pentru ei, fiindca au acest drept, adica sa isi puna centrale si sa isi gestioneze singuri resursele. Iar daca domnul care plânge dupa sistemul centralizat nu stie sa isi foloseasca propria centrala, nu inseamna ca utilajul este prost…

Petre Selaru