O decizie pentru urmatorii 200 de ani

Zilele acestea, bacauanii care au auzit de intentia de a se construi un nou sediu al Primariei in spatiul cuprins intre hotelul Moldova, Catedrala Ortodoxa, Biserica “Sf. Nicolae” comenteaza pro si mai ales contra asupra terenului ales.

Am auzit tot felul de alte variante, altii comenteaza pur si simplu fara a veni cu solutii. Imi spunea un coleg de serviciu ca s-a ajuns ca la olteni. Va amintiti de bancul cu olteanu care a cerut o masina in care toata familia sa stea in fata. Asa si la noi: biserica in fata, centru de birouri la strada principala, hotel in buricul târgului, Primaria, hop si ea intre ele.

Dincolo de orice, locul va da multe batai de cap bacauanilor, si in timpul constructiei, dar, mai ales, dupa aceea. Imi amintesc ca s-a vorbit, intr-ul alt moment, ca s-ar fi vrut sa se amplaseze noua Primarie unde s-a construit parculetul de lânga catedrala. Era loc suficient pentru o cladire frumoasa, nu prea inalta, cu promenada, parcare etc.

Era chiar stabilit, insa noua conducere a primariei a gândit altfel. E adevarat ca ne trebuie si spatiu verde, insa, in economia arhitectonica a orasului, acel loc era cel mai nimerit pentru institutia adminstrativa a orasului.

O alta varianta vehiculata este locul unde este cladirea fostului Teatru de Papusi (se puteau depasi orgoliile unei comunitati, in cazul când este vorba de interesul comun), alta ar fi actuala cladirea a Sucursalei Bancii Nationale, ca tot se muta din Bacau, dar si fosta Curte de Apel, de pe Stefan cel Mare.

Daca ar fi curaj, având in vedere dezvoltarea orasului in urmatorii 50-100 de ani, s-ar alege o varianta surpriza: undeva pe malul Bistritei sau pe lânga Centrul de afaceri, dar de ce nu in locul unor licee care se defiinteaza.

Democratic ar fi consultarea bacauanilor, a corpului de arhitecti, proiectanti, ecologisti, peisagisti, politia, artistii plastici. Cum se spune la români, gândesc mai bine trei capete decât unul singur. Eu cred ca in final se va ajunge la o varianta optima, având in vedere ca transportul urban nu mai este o problema in Bacau, dar si mersul pe jos face bine la sanatate.

Smaranda Tilita, Bacau, Bulevardul Unirii