Optimişti vs pesimişti

Poate ar fi fost mai nimerit să încep cu o urare, cu o frază optimistă, însă…Ca la fiecare început de an, astrologii, prezicătorii, numerologii s-au înghesuit pe la posturile de televiziune pentru a-şi expune, unii chiar în seara de Revelion, părerile lor aşa-zis ştiinţifice despre viitorul lumii şi al României.

Cum era şi normal, nici Baba Vanga nu a lipsit, iar ca un corolar, unii l-au introdus în ecuaţie şi pe celebrul Nostradamus, cel care, pe la 1550, a scris “Previziunile”, cu întindere până pe la anul 3000. Dacă ar fi să ne luăm după ei, anul 2017 ne va pune la grele încercări, de altfel, nu ştiu cum se face, dar nimeni nu prezice ceva bun, poate doar Dragnea şi partidul lui.

Dacă s-a tot amânat, în 2017 va începe al Treilea Război Mondial şi nu de la o ţară mică, cum am citit eu pe undeva, ci din Siria, pe unde îşi bagă acum coada Rusia, Turcia se va năpusti asupra Iranului, iar vecinul nostru de la Răsărit cică va veni peste noi şi ne va distruge. Va fi, ca în fiecare an, foamete, sărăcie, Franţa şi Germania vor avea conducători noi, va fi haos total, încălzirea globală va face ravagii etc., etc.

Tot felul de baliverne, difuzate în loc de colinde şi nimeni, capete luminate, nu intevine pentru a combate asemenea trăznăi. Când le citeşti sau le auzi zici că suntem în Evul Mediu, când la putere erau şarlatanii, când ţările erau conduse prin forţă şi frică, fatalismul fiind filosofie oficială. Eu cred că suntem oameni normali, educaţi, citiţi, raţionali şi nu ne luăm după tot felul de preziceri prăpăstioase, menite să destabilizeze mintea şi acţiunea.

Şi mai sper ca noul Guvern, la început de an, să nu vină cu “preziceri”, ci cu programe realiste, care să scoată ţara asta din marasm, vrajbă, pesimism, pentru a-i face în ciudă lui Nostradamus. Hai, că nu-i Michiduţă aşa de negru. Să fim sănătoşi, la pungă groşi, deschişi la minte şi să trăim întru mulţi ani.

Victor Zavati, psiholog