Treaba noastră e ca totul să fie bine!

Zilele acestea am ieșit la niște rude în afara orașului. Chiar în afara județului. Nu foarte departe. Eram cu mașina personală și, la un moment dat, un polițist de la Rutieră mi-a făcut semn să opresc. Din reflex m-am mai uitat încă o dată dacă totul este în regulă: centură aveam și eu, și ceilalți ocupanți din autoturism, faruri aprinse, nu vorbeam la telefon, respectasem fiecare semn de circulație, am dat și prioritatea regulamentară la trecerea de pietoni.

Totul era bine, dar nu știu de ce, așa pățesc de fiecare dată, nu m-am putut abține să nu mă întreb în minte: „Ce vrea de la mine? De ce mă oprește acum Poliția?”. Am oprit, la marginea carosabilului, am rămas în mașină, cu mâinile pe volan. „Actele, vă rog, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare”, mi s-a spus pe un ton rece. Am executat, dar în mintea mea era aceeași întrebare: „Ce vrea oare de la mine?” Radar nu aveam cum să prind, că, repet, sunt un șofer care respectă legile, care conduce prudent, care nu se grăbește.

„Aprindeți, va rog, farurile de ceață!”. Iar execut. „Și faza lungă. Știți, sunteți pe un drum european, luminile aprinse sunt obligatorii”. „Da, știu, eram cu luminile pe faza scurtă (era mijlocul zilei, în jur de ora 14.00)”. „Da, da, spune apoi iar polițistul… doar v-am reamintit.”

Îmi înapoiază între timp și actele. Tensiunea interioară creștea, fără să știu de ce. „E totul ok?”, întreb, mai mult pentru mine. Dar am fost auzit. „Da, domnule, e totul bine. Noi nu suntem aici numai să dăm amenzi, așa cum crede toată lumea. Suntem aici, în trafic, să ne asigurăm că totul e bine. Asta e treaba noastră. Cine greșește însă, e sancționat conform legii. Drum bun!”

Am rămas stupefiat. M-a oprit polițistul doar pentru un control de rutină? Nu-mi venea să cred! Sunt șofer de peste 15 ani, dar nu-mi aduc aminte să mai fi avut o surpriză așa de plăcută din partea unui om îmbrăcat în uniformă de polițist. Totul e bine? Au ieșit în trafic doar ca să se asigure că circulăm disciplinat. Aleluia! Apropo, un amănunt care mi-a scăpat: polițistul în cauză era din județul Vrancea. Deci se poate!

Neculai Ion