Pacostea numita CET

Sa ne amintim vremurile nu demult trecute, când municipalitatea promitea investitii de 60 de milioane de euro in reabilitarea CET, intru confortul bacauanilor.

Despre care se spunea ca vor renunta la centralele proprii de apartament si se vor intoarce spasiti, in valuri, in sistemul centralizat. In acest rastimp, directorul CET de atunci raspundea cu ezitari la intrebarea fireasca “Daca sistemul e atât de bun si promitator, de ce folositi o centrala individuala, domnule director?”.

Niciodata nu s-a aflat raspunsul. Intre timp, cu toate investitiile, pierderile din retele si-au vazut de treaba, avariile lasa orasul fara apa calda taman când se aduna mai multa transpiratie la subtiori, lumea face eforturi financiare mari ca sa se debranseze si sa isi monteze centrale proprii, CET a intrat in insolventa din cauza pierderilor si are simptome de faliment.

CET a ajuns o pacoste, de care nici nu poti sa scapi, fiindca nu poti lasa in frig zeci de mii de oameni ce nu au bani sa isi puna centrale, nu poti nici sa il faci rentabil, ceea ce s-ar intâmpla daca alte câteva mii de familii ar reveni in sistemul centralizat, din patriotism local. Lucru imposibil.